Στο Κακουργιοδικείο για τη κλοπή του πίνακα

Στις 27 Νοεμβρίου, παραπέμπονται σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο 53χρονος Ε/κ της Νοτίου Αφρικής και δυο πρόσωπα από τη Λάρνακα, 47 και 48χρόνων, που φέρονται ως τα άτομα που διέρρηξαν την οικία του 70χρονου στην Απαισιά και απέσπασαν τον έξι εκατομμυρίων ευρώ πίνακα του Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Edgar Degas “Ballerina adjusting her slipper” κι ένα χρηματοκιβώτιο με τιμαλφή αξίας 162 χιλιάδων ευρώ .

Ο 55χρονος Ρώσος που κρατείτο για την ίδια υπόθεση, αφέθηκε τελικά ελεύθερος αφού δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του που να δικαιολογούν την περαιτέρω κράτηση του.

Οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και διάρρηξης κατοικίας και κλοπής, ενώ το δικαστήριο επεφύλαξε για τη Δευτέρα την απόφαση του, στο κατά πόσο οι τρεις θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της διαδικασίας.

Ο 53χρονος είναι το πρόσωπο που είχε έρθει αρχικά σε επαφή με τον παραπονούμενο για διευθέτηση της πώλησης της οικίας του και μέρος της συλλογής των έργων τέχνης που κατέχει, ενώ ο 47χρονος και 48χρονος, που έχουν απασχολήσει την αστυνομία και στο παρελθόν με διάφορες υποθέσεις, είχαν συλληφθεί την περασμένη Κυριακή, όταν διαπιστώθηκε από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ότι τα κινητά τους τηλέφωνα, τον επίμαχο χρόνο της διάρρηξης, εξέπεμπαν σήμα από την Απαισιά.

Διαπιστώθηκε ακόμη πως ο ένας εξ αυτών είχε δυο φορές τηλεφωνική επικοινωνία την ώρα εκείνη με τον 53χρονο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, η περιγραφή τους ομοιάζει με τα πρόσωπα που θεάθηκαν να εξέρχονται από αυτοκίνητο έξω από την οικία του παραπονούμενου.

Η περιγραφή επίσης του αυτοκινήτου είναι η ίδια με αυτήν του αυτοκινήτου που κατέχει ένας εκ των δυο.

Την ίδια ώρα οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για εντοπισμό του πίνακα, ενώ εκκρεμεί και η διερευνήσει της αυθεντικότητας του, αφού γαλλικός οίκος που εξειδικεύεται στα έργα του Edgar Degas, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για πιστό αντίγραφο.