Στο Ισραήλ ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης αναχωρεί αύριο για το Ισραήλ όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Φωκαΐδη στο Ισραήλ φέτος, γεγονός που καταδεικνύει το ψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Φωκαΐδης θα έχει την ευκαιρία να ανασκοπήσει με τον ομόλογό του κ. Avigdor Liberman την υλοποίηση του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στην ατζέντα των συναντήσεων θα βρίσκονται, επίσης, θέματα που άπτονται της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και το ζήτημα των κυβερνοαπειλών.

Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται ότι ο κ. Φωκαΐδης πραγματοποίησε πρόσφατα επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, όπου και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σίσι, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα επισκέπτεται την Ιορδανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας και τον Βασιλιά Abdullah.

Κατά τις επαφές με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του Λιβάνου, όπου αναμένεται σύντομα ο καθορισμός ημερομηνίας επίσκεψης, έχουν υπογραφεί για πρώτη φορά συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, ενώ επιχειρείται η διαρκής εμβάθυνση των σχέσεων, κατά τρόπο που να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνεργασιών προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση κοινών απειλών.