Ο Αναστασιάδης τίμησε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Τους στόχους του στο Κυπριακό ανέλυσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο μνημόσυνο των αρχηγών και των ηρωομαρτύρων της ΕΟΚΑ. Οπως τόνισε αποκλειστικό του μέλημα είναι μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποτρέχει ετεροβαρείς θνησιγενείς λύσεις που θα περιέχουν τον σπόρο του διχασμού και της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: “Είναι με αισθήματα ανυπόκριτου δέους, δικαιολογημένης εθνικής υπερηφάνειας αλλά και υπέρτατου χρέους που προσήλθα σήμερα εδώ για να αποτίσω τον προσήκοντα φόρο τιμής στους αρχηγούς και τους ηρωικά πεσόντες στον αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59, αλλά και στους μετέπειτα αγώνες.

Καθοδηγούμενος από τον πολιτικό αρχηγό της Οργανώσεως Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και από τον στρατιωτικό αρχηγό Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, ο λαός της Κύπρου συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία και διεξαγωγή του αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, μένοντας απαρασάλευτα προσηλωμένος απέναντι στα ιδανικά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκτελέσεις αγωνιστών από μέρους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που έκαναν πρόδηλες τις προθέσεις της, δεν έκαμψαν το ηθικόν του λαού, ούτε κλόνισαν την πίστη του απέναντι στο μακροχρόνιο αίτημα και ύψιστο εθνικό στόχο της αυτοδιάθεσης του νησιού.

Εξήντα δύο χρόνια μετά την έναρξή του, ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ, αυτή η ένθερμος μαζική συμμετοχή σε έναν ανιδιοτελή αγώνα, αναδεικνύεται σε ένα φωτεινό ορόσημο. ” Στη συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο εθνικό θέμα επισημαίνοντας: “Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αποκλειστικό μου μέλημα μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι να αποτρέψουμε ετεροβαρείς θνησιγενείς λύσεις που θα περιέχουν τον σπόρο του διχασμού και της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αντίθετα, στόχος μου είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα επανενώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δημιουργεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος απόλυτα συμβατό με την ιδιότητα του ως μέλος της ΕΕ, αλλά, το πιο σημαντικό, θα προστατεύει όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και θα θεμελιώνει τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού.

Αυτό είναι το πρώτιστο και ύψιστο μέλημα και όραμά μου και στη βάση αυτών των αρχών πορεύτηκα, αλλά και θα συνεχίσω να πορεύομαι στον υπό εξέλιξη διάλογο.

Ένας διάλογος, φίλες και φίλοι, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έχει να καταδείξει πρόοδο, αλλά, ταυτόχρονα, και να αναδείξει πως παραμένουν σημαντικές διαφορές και διαφωνίες, που άπτονται, μεταξύ άλλων, θεμάτων λειτουργικότητας και βιωσιμότητας της λύσης και της ανάγκης διασφάλισης στις μέλλουσες γενεές συνθηκών σιγουριάς για ένα ασφαλές μέλλον σε ένα σταθερό κράτος με προοπτική προκοπής και ανάπτυξης.

Ευελπιστώ πως μέσω ενός παραγωγικού, ή του δημιουργικού που επιδιώκουμε διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να λαμβάνει χώρα πέρα και μακριά από τις όποιες απειλές, προϋποθέσεις ή υπαναχωρήσεις, θα καταστεί εφικτό να κατατεθούν επιτέλους τέτοιες προτάσεις που θα σέβονται πλήρως τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των δύο πλευρών, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής, η οποία μέσα από τον διάλογο και την όποια πρόοδο απέδειξε ότι λαμβάνει υπόψη της ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων. Αυτό που αναμένουμε είναι την ανάλογη επίδειξη καλής θέλησης και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους, και τους κριτές και τους επικριτές και όσους τελοσπάντων θέλουν να υποδεικνύουν ή να επικρίνουν, πως ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται. Είχα απ’ αρχής πει ότι δεν θα δεχθώ, όχι τώρα, αλλά από την αρχή, δεν θα δεχτώ να φέρω ενώπιον του λαού την όποια λύση, ή τη λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων. Και δεν είμαι διατεθειμένος –και το έχω πει ξεκάθαρα και στο Εθνικό Συμβούλιο- όχι τώρα, αλλά κατ’ επανάληψη να αποδεχτώ πρόνοιες που να παραμένουν κατοχικά στρατεύματα, που θα παραμένουν τα εγγυητικά δικαιώματα, που θα δίδουν δικαιώματα τεσσάρων ελευθεριών τάχα στους Τούρκους πολίτες, μέσα από ένα καθεστώς –όπως το αποκαλούν- αμοιβαιότητας ή αλληλοσεβασμού των δικαιωμάτων ή ίσης μεταχείρισης μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων πολιτών. Οι Έλληνες υπήκοοι δεν είναι παρά Ευρωπαίοι υπήκοοι και όπως απολαμβάνουν οι Γάλλοι, οι Άγγλοι ή οι Ισπανοί ή οι πολίτες του οποιουδήποτε κράτους μέλους, έτσι και οι Ελλαδίτες. Δεν είναι επειδή υπάρχει κάποιο προνομοιακό καθεστώς.

Συνεπώς, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους, αυτές τις ώρες που είμαι στις διαπραγματεύσεις, έστω και υπό απειλή, να ενώσουμε δυνάμεις. Ο εχθρός μας επιτέλους είναι αυτός που μας απειλεί. Και δεν αποδίδω τα όποια κίνητρα σε οποιονδήποτε. Δεν είναι πρόθεσή μου να αντιπαραταχθώ με τον οποιονδήποτε. Αυτές τις κρίσιμες, όμως, ώρες επιτέλους πάνω από όλα ας μπει η Κύπρος, η πατρίδα μας. Όχι το ποιος θα είναι υποψήφιος ή δεν θα είναι υποψήφιος. Και τι να κάνω την καρέκλα του Προέδρου εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει; Και δεν παραγνωρίζω –το είπα- και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

Για αυτό και υπήρξε πρόοδος. Γιατί ήταν μέσα από τη δική μας θέληση και βούληση. Εκεί που μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις που να μην παραβλάπτουν τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, έχουν γίνει. Εκεί όμως που ξεπερνούν πια τα όποια περιθώρια ανοχής, δεν μπορεί, και ας βρεθεί ένας άλλος, ας επιλέξει ο λαός έναν άλλο, που να δεχτεί ανάλογες λύσεις. Εγώ δεν πρόκειται.” Ο Νίκος Αναστασιάδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, αλλά και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 και στην προσφορά τους λέγοντας: “Η συνεισφορά τους όμως δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο εθνικό, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, αφού ενστερνιζόμενοι την ιδέα της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού, και πιο συγκεκριμένα του κ. Αντρέα Αγγελόπουλου, προώθησαν την δημιουργία του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Το Ίδρυμα, που αισίως δρώντας 22 χρόνια, επιτελεί πραγματικά έναν θεάρεστο και άξιο συγχαρητηρίων έργον και εξακολουθεί να φέρνει εις πέρας τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχει, λειτουργώντας ως ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα ιατρικά κέντρα αποκατάστασης.

Διατηρώντας Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Εξωτερικά Ιατρεία, Χημείο και Ακτινολογικό Κέντρο, και συγχρόνως απαρτιζόμενο από μια ομάδα έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού, ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων όσων κατά καιρούς αγωνίστηκαν στους υπέρ ελευθερίας αγώνες της πατρίδας, αλλά και άλλων πασχόντων συμπατριωτών μας, θέτοντας ως αποκλειστική προτεραιότητά του, την ευημερία και ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Η επιλογή του Μελάθρου από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού για παραπομπή, αποκατάσταση και θεραπεία των ασθενών τους σε αυτό, αποτελεί τρανή απόδειξη των προαναφερθέντων και αναγνώριση του πολύπλευρου και πολυσήμαντου έργου του και μαρτυρεί καταφανώς τη συνεχιζόμενη προσφορά των αγωνιστών σε αυτόν τον τόπο.

Τρέφοντας αμέριστο σεβασμό, εκ μέρους της Πολιτείας, θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου και τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου για το έργο που τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και το εκάστοτε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, επιτελούν.

Εκφράζω, επίσης θερμότατα συγχαρητήρια προς όσους εμπνεύστηκαν, υλοποίησαν και εξακολουθούν επώνυμα και ανώνυμα να υπηρετούν και να ενισχύουν το Μέλαθρο.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο κυπριακός λαός ότι το Μέλαθρον, στις πλείστες των περιπτώσεων παρέχει τις υπηρεσίες του με τέλη χαμηλότερα του κόστους, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Και κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του θεσμού των εκδηλώσεων της «Οδού Ελευθερίας 2017», απευθύνομαι σε σας και τα φιλάνθρωπα αισθήματα όλων, προκειμένου με τις εισφορές τους να επιτρέψουν την αναβαθμισμένη λειτουργία του Ιδρύματος.

Οι εκδηλώσεις της «Οδού Ελευθερίας» πραγματοποιούνται στοχεύοντας στην οικονομική ενίσχυση του Μελάθρου, μια απαραίτητη προϋπόθεση για την κάλυψη των τεραστίων εξόδων που συνεπάγεται η λειτουργία του, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση και την επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το σύνολο των πασχόντων συμπατριωτών μας.

Η οικονομική συμβολή του καθενός, επομένως, ως μια αλτρουιστική πράξη προσφοράς, θα συμβάλει τα μέγιστα ως προς την εκπλήρωση των σκοπών και των στόχων του Ιδρύματος. ” Και ο πρόεδρος κατέληξε:” Η Κυβέρνηση, προσηλωμένη στην υλοποίηση των στόχων του οράματος για παροχή πιο ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της υγείας και αναγνωρίζοντας την καθιέρωσή του ως ενός νοσοκομειακού ιδρύματος, το οποίο παρέχει υπηρεσίες ανώτατου ιατρικού επιπέδου, έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το Μέλαθρο.

Πιο συγκεκριμένα και σαν αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης ευαισθησίας που η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας επιδεικνύει και η Κυβέρνηση βεβαίως εκφράζει κυβερνητική βούληση –αλλά έχει σημασία και η αποφασιστικότητα και ο τρόπος χειρισμού από την Γενική Διευθύντρια-, το Υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας τις προηγμένες υπηρεσίες του Μελάθρου, προχωρεί ήδη στην παραπομπή ασθενών με νευρολογικές ή και άλλες παθήσεις από τα κρατικά νοσηλευτήρια στο Μέλαθρο, αγοράζοντας υπηρεσίες κατόπιν προκηρύξεως σχετικού διαγωνισμού που κατά τον περσινό χρόνο έφτασαν το ύψος των 2 εκ. ευρώ.

Πέραν τούτων, το κράτος παραχωρεί ετησίως χορηγία ύψους 70.000 ευρώ, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η εύρυθμη και η υψηλών απαιτήσεων λειτουργία του Ιδρύματος.

Σας διαβεβαιώνω πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση στο έργο σας, το οποίο είναι πρόδηλο της πολύπλευρης ανθρωπιστικής προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας.

Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να επιδεικνύετε την ίδια εργατικότητα και τον ίδιο ζήλο. Δεν έχω παρά να ευχηθώ στο Μέλαθρον μακροβιότητα, αλλά και υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει για επέκταση, έτσι ώστε να διαγράψει επί μακρόν μίαν ακόμη πιο δημιουργική πορεία προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Και αναφερόμενος σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, δεν παραγνωρίζω πως ένας αριθμός των αγωνιστών του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της καθ’ ημέραν ζωής. Σε πρόσφατη συνάντησή μου με τον κ. Θάσο Σοφοκλέους και άλλους, μου είχαν παραθέσει τα προβλήματα που πλείστοι όσοι των αγωνιστών της ελευθερίας αντιμετωπίζουν.

Για αυτό και ύστερα από απόφαση, βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία Ταμείου Δυσπραγούντων Αγωνιστών με εισφορά 100.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με βάση πάντοτε κανόνες διαφάνειας, τα προβλήματα που οι αγωνιστές της Ελευθερίας αντιμετωπίζουν. Θα είμαστε σε επαφή, έτσι ώστε να δούμε τους τρόπους ρύθμισης για να αποφεύγουμε και την όποια κριτική, από τον οποιονδήποτε είναι εντεταλμένος να ελέγχει τα του κράτους.

Προτροπή μου, τέλος, προς όλους, όχι μόνο προς εσάς, είναι η ενίσχυση των εκδηλώσεων της «Οδού Ελευθερίας», προκειμένου οι ευγενείς στόχοι που έχει θέσει το Ίδρυμα, να τεθούν πλήρως προς υλοποίηση με καλύτερα ακόμα αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή επιτυχία στο έργο σας.”