Στο θέμα της κύριας κατοικίας να προστατευθούν αυτοί που έχουν ανάγκη

Διαβεβαίωση έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου  πως “δεν θα αφήσουμε καμιά τράπεζα και κανένα συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα να αγγίξει ανθρώπους του μεροκάματου, ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους και συρρικνώθηκαν κατά πολύ τα εισοδήματα τους”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως “με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν μπορούν τράπεζες και συνεργατικά να πωλήσουν το σπίτι οποιουδήποτε αφού από το 1960 μέχρι σήμερα μια ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, 54 ολόκληρων χρόνων, δεν έγινε εκποίηση έστω και μιας κατοικίας”.

Εμείς στον ΔΗΣΥ, σημείωσε, θέλουμε να το πούμε ξεκάθαρα, να ακούσει και η δική μας Κυβέρνηση – δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον νόμο περί εκποιήσεων, αν πρώτα δεν έρθει το νομοσχέδιο που με κοινωνική ευαισθησία θα προστατεύει την πρώτη κατοικία σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Ξεκινούμε από την θέση, είπε ο κ. Νεοφύτου, πως όλοι νοιαζόμαστε για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα διότι πρέπει το κράτος και η πολιτεία να λάβει κάποιες ρυθμίσεις που να προστατεύουν αυτά τα χαμηλά και ευαίσθητα οικονομικά στρώματα θύματα κι αυτά της μεγάλης οικονομικής κρίσης να διατηρήσουν την ιδιοκατοίκηση τους.

“Σε αυτό το θέμα αρχής όλοι συμφωνούμε. Σε αυτό που έχουμε διαφορές είναι με τον τρόπο που εξελισσόταν η όλη διαδικασία, μια διαδικασία αστόχευτη που στο τέλος έβαζε στην ίδια μοίρα τον άνεργο, τον μεροκαματιάρη και τον άνθρωπο της φτωχολαγιάς με το διαμέρισμα των 80, 100 ή των 150 τ.μ. το σπίτι με κάποιους που δανείστηκαν εκατομμύρια για να κτίσουν οκέλες εκατοντάδων τ.μ. σε πέντε και έξι οικόπεδα”, σημείωσε.

Αυτή η αστόχευτη προσέγγιση χωρίς να λαμβάνει υπόψη κοινωνικά και άλλα κριτήρια, συνέχισε, θα έθετε σε κίνδυνο ξανά και πάλι τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα.

“Επειδή κάποιοι λένε ότι για ακόμη μια φορά γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν οι τράπεζες θέλω να δώσω κάποια στοιχεία – το 70% των οικιστικών δανείων έχουν παραχωρηθεί από το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου”, ανέφερε.

Αρα, πρόσθεσε, η αστόχευτη προσέγγιση αυτούς που θα πλήξει είναι τους μη προνομιούχους πολίτες, τους απλούς ανθρώπους, τους ανθρώπους του μεροκαμάτου, αυτούς που η πλειοψηφία των καταθέσεων τους είναι στο Συνεργατικό Πιστωτικό Κίνημα.

Με αστόχευτη αυτή την πολιτική, είπε ο κ. Νεοφύτου, απ ΄εδώ και εμπρός δεν θα παραχωρεί κανείς οποιοδήποτε οικιστικό δάνειο με αποτέλεσμα τα παιδιά και τα εγγόνια μας να είναι στην δυσχερέστατη θέση να μην μπορούν να πάρουν ένα δάνειο μελλοντικά, να έχουν το δικό τους μικρό διαμέρισμα ή σπίτι.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση, πως όλοι μαζί Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και θεσμοί θα δούμε με περισσότερη επιμέλεια αυτό το ζήτημα, θα μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους, για να προστατεύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.