Εκλαμβάνουμε την αναβολή ως παράταση της μελέτης του νομσχεδίου και όχι ματαίωση της προσπάθειας για πρώτη κατοικία

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας σχολιάζοντας τη σημερινή αναβολή της συζήτησης για τη νομοθετική ρύθμιση της προστασίας της κύριας οικογενειακής κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, ανέφερε:

«Η νομοθετική ρύθμιση της προστασίας της κύριας οικογενειακής κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να μείνει έξω από την προεκλογική αντιπαράθεση των ημερών.

Εκλαμβάνουμε την απόφαση της Βουλής για αναβολή, ως παράταση του χρόνου μελέτης του θέματος για καλύτερη προετοιμασία της πρότασης νόμου και όχι ως ματαίωση της προσπάθειας για νομοθετική ρύθμιση της προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστεί ώστε να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος να προστατευθεί η ιδιοκτησία ειδικά των φτωχών και μικρομεσαίων συμπολιτών μας.

Η ιδιοκτησία υπήρξε, πάντοτε, το πιο ισχυρό δίκτυ προστασίας απέναντι στη φτώχεια και τον αποκλεισμό, ενώ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο στα χέρια νοικοκυριών και μικροεπιχειρηματιών για τη συμμετοχή τους στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου.

Ο χρόνος που έχει εξασφαλιστεί πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να καταρτιστεί η αναγκαία νομοθεσία που θα προστατεύει τους πολίτες και θα απομακρύνει τον κίνδυνο μαζικών εκποιήσεων έναντι εξευτελιστικών τιμών η οποία μάλιστα θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανακατανομής της ακίνητης περιουσίας στον τόπο μας.

Πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ίδιο τους συνεπείς δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα προβλήματα καταβολής δόσεων με αυτούς που ενώ έχουν δυνατότητα να αποπληρώσουν δεν το πράττουν. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο έναν μεγάλο οφειλέτη που δανείστηκε αλόγιστα και έναν συνετό βιοπαλαιστή» κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.