Στο Ανώτατο οι ενστάσεις για τις αναφορές του Προέδρου

Ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Χρίστος Κληρίδης, ανέφερε ότι “καταχωρήσαμε σήμερα τέσσερις ενστάσεις, οι οποίες συνοδεύονται με όλο το απαραίτητο υλικό”

Οι τέσσερις ενστάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίες καταχωρήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα και με τη διορία που είχε δοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου στο στάδιο των οδηγιών, επικεντρώνονται στη βάση ότι κανένα από τα συνταγματικά δικαιώματα βάσει των οποίων προχώρησε σε αναφορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παραβιάζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, πρόκειται για το άρθρο 23 του Συντάγματος σχετικά με το δικαίωμα στην περιουσία, τα άρθρα 25 και 26 του Συντάγματος που αφορούν το δικαίωμα άσκησης εργασίας το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι, ως επίσης το άρθρο 28 που κατοχυρώνει το δικαίωμα της ισότητας και το άρθρο 30 που αφορά το δικαίωμα στη δικαιοσύνη.

Πρόσθεσε ότι «επίσης επικεντρωνόμαστε στον ισχυρισμό ότι παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και της αρχής audi alteram partem (αρχή της εκατέρωθεν ακροάσεως)».

«Οι ενστάσεις είναι ολοκληρωμένες και κινούνται πάνω στη βάση ότι κανένα από τα προαναφερθέντα ατομικά συνταγματικά δικαιώματα δεν παραβιάζεται», είπε, προσθέτοντας ότι «η Βουλή ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της με στόχο να δώσει ένα δίχτυ προστασίας σε πρόνοιες της νέας νομοθεσίας οι οποίες είναι δραστικές και προνοούν για την εκποίηση ακινήτων `express`».

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο και λόγω των οικονομικών δυσχερειών, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, «η Βουλή έκρινε ότι θα πρέπει να δοθεί κάποια ανάσα όσον αφορά ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση αποδεδειγμένα και σε σχέση με την πρώτη κατοικία αλλά και με την επαγγελματική στέγη». Δηλαδή, εξήγησε, στέγη μικρών επιχειρήσεων που εργοδοτούν μέχρι 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €2 εκ. ετησίως.

«Είναι μια ισοσκελισμένη, ισοζυγισμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται σαν συνταγματική κατά την άποψη της Βουλής όπως καταχωρήθηκαν και οι ενστάσεις», είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει ως τις 3 Οκτωβρίου για να καταθέσει γραπτώς στο Ανώτατο το περίγραμμα της αγόρευσής του. Οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής θα πρέπει στη συνέχεια να καταθέσουν τη δική τους αγόρευση μέχρι τις 13 Οκτωβρίου και μέχρι τις 17 του ιδίου μήνα θα πρέπει να απαντήσει γραπτώς ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η ακρόαση και για τις τέσσερις αναφορές έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου, οπότε και η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα επιφυλαχθεί για τη γνωμοδότησή της

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας εμφανίζονται ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο Δικηγόρος Α` της Δημοκρατίας Δημήτρης Λυσάνδρου. Δικηγόροι της Βουλής των Αντιπροσώπων για την υπόθεση είναι οι δικηγόροι Χρίστος Κληρίδης, Γιώργος Σεραφείμ και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.