Βρετανία: Απόφαση για επιθέσεις στο Ιράκ

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να δώσουν σήμερα την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Η συζήτηση επί της σχετικής κυβερνητικής πρότασης αρχίζει σήμερα με τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αναμένεται να αναπτύξει τα επιχειρήματα υπέρ της βρετανικής στρατιωτικής εμπλοκής.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί γύρω στις 7 το βράδυ τοπική ώρα. Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado που έχουν αποσταλεί στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ιράκ «εντός ωρών».

Η πρόταση της κυβέρνησης αναφέρεται σε στρατιωτική δράση για την προστασία του Ιράκ από τη βαρβαρότητα των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, υπόσχεται ότι η Βρετανία δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο ιρακινό έδαφος –αν και δεν αποκλείει την παρουσία Βρετανών εκπαιδευτών και μελών των μυστικών και ειδικών δυνάμεων- και αποκλείει κατηγορηματικά την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων κατά στόχων επί συριακού εδάφους.

Θεωρείται ότι η πρόταση για τις αεροπορικές επιθέσεις θα λάβει τη συναίνεση των Εργατικών της αντιπολίτευσης, καθώς η σύνταξή της είναι προϊόν διαβουλεύσεων και με τον ηγέτη του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ.