Στοχεύεται, δεν καταργείται η κοινωνική σύνταξη

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι η κοινωνική σύνταξη δεν καταργείται, απλώς στοχεύεται.

Μετά την ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ, για την κοινωνική σύνταξη, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι με βάση τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί το 2014 υπάρχει μία μείωση των 10 εκατομμυρίων στην κοινωνική σύνταξη.

«Να γίνει αντιληπτό ότι μέχρι τώρα έπαιρναν όλοι κοινωνική σύνταξη, όσοι δηλαδή δεν έπαιρναν άλλο είδος σύνταξης, ανεξαρτήτως οποιοδήποτε εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι πρέπει να υπάρχει στόχευση και μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που όλοι γνωρίζουμε και τους ανέργους που υπάρχουν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξορθολογήσουμε τα επιδόματα και πραγματικά εκείνοι που έχουν ανάγκη τους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν την κοινωνική σύνταξη, αλλά δεν θα την παίρνουν κάποιοι οι οποίοι δεν την έχουν ανάγκη. Αυτό είναι πλήρως κατανοητό», πρόσθεσε.

Όλοι, συνέχισε, πάντοτε ήταν υπέρ της στόχευσης των επιδομάτων, να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

«Το Υπουργείο και οι τεχνοκράτες υπέβαλαν μία εισήγηση. Αυτή η εισήγηση δεν είναι η τελική. Πρέπει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να μας υποβάλουν, να μας πουν εισηγήσεις, έτσι ώστε, στο τέλος, να μην αδικηθεί κανείς, ο οποίος πραγματικά έχει ανάγκη να παίρνει την κοινωνική σύνταξη και αυτό θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ώστε να μην ανησυχούν. Δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης η κατάργηση της κοινωνικής σύνταξης. Είναι πρόθεση της Κυβέρνησης, όμως, όταν κάποιος δεν έχει ανάγκη την κοινωνική σύνταξη να μην την παίρνει και αυτά τα ποσά να διοχετευτούν στους ανέργους, σε αυτούς που πραγματικά σήμερα υποφέρουν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν κατατέθηκε κανένα νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι άρχισε ο κοινωνικός διάλογος από προχθές.

«Όταν κατατέθηκε η μείωση των 10 εκατομμυρίων στην κοινωνική σύνταξη, δεν υπάρχει οπουδήποτε με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η μείωση. Ακριβώς, αυτή η μείωση είναι θέμα το οποίο θα τύχει επεξεργασίας και σίγουρα μετά από κοινωνικό διάλογο», πρόσθεσε.

Δημοσίευμα “Φιλελευθέρου” για κατάθεση σύνταξης σε ηλικιωμένη η οποία απεβίωσε

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» , σύμφωνα με το οποίο μία ηλικιωμένη η οποία έχασε τη ζωή της πριν πέντε χρόνια, συνέχιζε να παίρνει σύνταξη και μετά το θάνατο της, με αποτέλεσμα κάποιοι να επωφελούταν τη συγκεκριμένη σύνταξη, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι προσπαθούν να αναθεωρήσουν διαδικασίες, «έτσι ώστε οποιασδήποτε επιταγές, οποιαδήποτε ποσά τα οποία αποστέλλονται να είμαστε βέβαιοι ότι θα πηγαίνουν στα κατάλληλα χέρια», όπως ανέφερε.

«Και στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας είχε παρατηρηθεί και σημειωθεί ότι για το 2012 υπήρξαν πολλές υπερπληρωμές. Άρα, είναι θέμα αναθεώρησης διαδικασιών και να τεθούν τέτοιες ασφαλιστικές δικλίδες, που θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα τεθούν, ώστε να μην γίνονται αυτά τα λάθη», κατέληξε.