Στουρνάρας: Η λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της

Η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και προσθέτει πως, ωστόσο το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς. «Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, για παράδειγμα, έχει περιθώρια» τονίζει και συμπληρώνει: «Το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΕ 4 δισ. ευρώ το 2015-16 -πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις- μπορεί να διορθωθεί».

Δεν κάνει πρόβλεψη περί κουρέματος χρέους και εκτιμά ότι η συζήτηση για το θέμα μπορεί να ξεκινήσει με τις ενδείξεις που θα υπάρχουν τον Νοέμβριο.

Ο κ. Στουρνάρας διαβλέπει ότι τα στοιχεία του Ιουλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα δείξουν επίτευξη των στόχων, παρά το πρωτογενές έλλειμμα -περίπου 900 εκατ. ευρώ- που αποκάλυψε το πρώτο εξάμηνο. «Τα πιο πολλά έσοδα θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο» λέει.

Τονίζει ότι κινητικότητα, διαθεσιμότητα και υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν έχουν να κάνουν με δημοσιονομικό όφελος, αλλά με την ποιότητα του δημόσιου τομέα και στέλνει μήνυμα ότι «άνθρωποι που έχουν μπει με κανονικές διαδικασίες, που κάνουν καλά τη δουλειά, δεν έχουν λόγο να φοβούνται».

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς, εξηγεί: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο». Διαβεβαιώνει πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».