Η Βρετανία εκδίδει προειδοποίηση για “γάμους εξαναγκασμού”

Η βρετανική Κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση το Σάββατο με την οποία καλεί τους εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αλλά και προσωπικό των αεροδρομίων, να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν κρούσματα ή και αύξηση των περιστατικών των λεγόμενων γάμων εξαναγκασμού.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, τα κρούσματα όπου μαθήτριες εξαναγκάζονται να παντρευτούν χωρίς τη θέλησή τους αυξάνονται στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς κορίτσια μουσουλμανικών οικογενειών μεταφέρονται με τη βία από τους γονείς τους στις χώρες καταγωγής τους για να παντρευτούν.

Η αρμόδια υπηρεσία του βρετανικού ΥΠΕΣ ερεύνησε πέρσι γύρω στα 1,500 τέτοια περιστατικά στα οποία εμπλέκονται κορίτσια κάτω των 17 και τα οποία μεταφέρθηκαν χωρίς τη θέλησή τους στο Πακιστάν.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν εκδοθεί ειδικά φυλλάδια στα οποία καταγράφεται το σλόγκαν “Το μήνυμα προς εσάς νεαρά κορίτσια που νοιώθετε το φόβο, παρακαλούμε ελάτε να μας μιλήσετε, μην υποφέρετε μόνες σας στη σιωπή, υπάρχει βοήθεια και μπορούμε να σταματήσουμε τα κρούσματα”.

Λειτουργοί της υπηρεσίας καλούν τα κορίτσια να μιλήσουν είτε με το προσωπικό στα αεροδρόμια είτε και με τους δασκάλους τους αν υποπτεύονται ότι οι γονείς τους έχουν σκοπό να τις μεταφέρουν με τη βία στη χώρα καταγωγής τους για να παντρευτούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περιστατικά που εξετάστηκαν πέρσι αφορούσαν κορίτσια που μεταφέρθηκαν σε 60 χώρες παγκόσμια, με τα υψηλότερα ποσοστά να προκύπτουν για την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν.