Στον ΟΑΧΟ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης 2013, όπως μετέδωσε η δημόσια νορβηγική τηλεόραση.

Ο ΟΑΧΟ επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές Αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014. Η επίσημη ανακοίνωση του νικητή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,25 εκατομμυρίου δολαρίων, θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 (ώρα Ελλάδος).

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση. Ο νορβηγικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός θεωρείται αξιόπιστος ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: πέρυσι ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η ΕΕ μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Check Also

ΗΠΑ – Υπόθεση «kids for cash»: Δικαστές έστησαν κομπίνα για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές φυλακές

Δύο πρώην δικαστές της Πενσιλβάνια που επινόησαν ένα σχέδιο για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές …

Βρετανία: Η Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά στην κούρσα για την πρωθυπουργία

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, …