Στον Μπερσάνι το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Ο 61 ετών Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος επικράτησε του αντιπάλου του, δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι στις χθεσινές προκριματικές εκλογές στην Ιταλία, με περίπου 61% έναντι 39%, εξασφαλίζοντας το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επικράτηση της κεντροαριστεράς ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2013, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι έχει μεγάλες πιθανότητες να  καταστεί  ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Πρώην κομμουνιστής και πιστός καθολικός, με πρότυπό του έναν πάπα. Αυτό είναι το προφίλ του Μπερσάνι ο οποίος στις προγραμματισμένες για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο εκλογές αναμένεται να μεταβεί στο Παλάτσο Κίτζι, όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας συνασπισμός με επικεφαλής το ΔΚ θα εξασφάλιζε πλειοψηφία και στα δύο σώματα της βουλής.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά μπορεί να ανατραπούν εάν το ΔΚ αναγκαστεί να συμμαχήσει με κεντρώο συνασπισμό που επιθυμεί την παραμονή του Μόντι στην πρωθυπουργία.