Στις 5 Δεκεμβρίου η συνάντηση Σαμαρά-Νταβούτογλου

Σε μια ιδαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες,ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του συμβουλίου κυβερνητικής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.Το συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο για το Νοέμβριο, αλλά πήρε αναβολή για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο, στην τριμερή του Καΐρου, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποφάσισαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον καθορισμό των ΑΟΖ.Στο κείμενο της Διακήρυξης που επισφράγισε την τριμερή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην «ταχεία προώθηση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπου αυτή δεν έχει ακόμη γίνει».

Την επομένη της τριμερούς η Αγκυρα διεμήνυσε ότι στο εξής το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα εφαρμόσει κανόνες εμπλοκής εάν έρθει αντιμέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά σκάφη.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή από την Αθήνα χαρακτήρισε τις τουρκικές δηλώσεις «άνευ περιεχομένου» και απάντησε στην πρόκληση λέγοντας πως «έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».

Η συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου αποτελεί ευκαιρία για τη διερεύνηση των τουρκικών προθέσεων.