Στις 30 Ιουλίου ξανά στο δικαστήριο ο Ντίνος Μιχαηλίδης

Εκτελέστηκαν το μεσημέρι τα νέα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τον Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη, οι οποίοι αφού δήλωσαν πως δεν συναινούν στην έκδοση τους στην Ελλάδα, το δικαστήριο όρισε νέες ακροαματικές διαδικασίες, για τις 30 Ιουλίου για τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών και 31 Ιουλίου για τον υιό του.

Το πρωί, Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ώστε να αγορεύσει η υπεράσπιση επί των θέσεων της, στην απόφαση του Εφετείου Αθηνών για ανάκληση των πρώτων ενταλμάτων και έκδοση νέων ευρωπαϊκών ενταλμάτων, τα οποία λάμβαναν υπόψη την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, που άρει τους περιορισμούς στην έκδοση Κυπριών πολιτών, για γεγονότα ή πράξεις που σημειώθηκαν πριν από το 2004.

Ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης, Ευστάθιος Ευσταθίου, υποστήριξε ότι έγινε έκτακτη εκτύπωση του τροποιητικού νόμου στις 17 Ιουλίου, δηλαδή την Τετάρτη και όχι την Παρασκευή που γίνεται η συνήθης εκτύπωση, ώστε να προηγηθεί της χθεσινής διαδικασίας στο δικαστήριο και να επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να ανακαλέσουν τα πρώτα εντάλματα και να εκδώσουν νέα.

Τα δήθεν νέα εντάλματα, αποσκοπούν εις το να στερήσουν τους εκζητουμένους από την προστασία που τους παρείχε η 5η Τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία απαγόρευε την έκδοση τους”, είπε ο κ. Ευσταθίου, προσθέτοντας πως και η τροποποίηση του Συντάγματος έγινε για να στερηθούν την ελευθερία τους οι εκζητούμενοι, “πράγμα ανήκουστο και πρωτοφανές”.

Τις θέσεις της υπεράσπισης απέρριψε η Γενική Εισαγγελία, η δικηγόρος της οποίας ανέφερε πως η Κυπριακή νομοθεσία παραβίαζε, από το 2004 που έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ, το ευρωπαϊκό δίκαιο και επεσήμανε πως ήταν υποχρέωση της να εναρμονιστεί με τροποποίηση της νομοθεσίας, υποδεικνύοντας παράλληλα πως το σχετικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί από το 2012.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν του παρέχεται εξουσία για συνέχιση της παρούσας διαδικασίας, από τη στιγμή που τα πρώτα εντάλματα είχαν ανακληθεί και σημείωσε πως η υπεράσπιση θα μπορεί να θέσει τις απόψεις της στην όποια διαδικασία ακολουθήσει, με την εκτέλεση των νέων ενταλμάτων.

Γύρω στο μεσημέρι, εκτελέστηκαν τα νέα ευρωπαϊκά εντάλματα και ακολούθησαν δυο ξεχωριστές διαδικασίες για Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη, οι οποίοι αφού δεν συναίνεσαν στην έκδοση τους στην Ελλάδα, ορίστηκε νέα ακροαματική διαδικασία για τις 30 και 31 Ιουλίου αντίστοιχα.

Οι δυο, που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της νομιμοποίησης προϊόντων εγκλήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους που ίσχυαν και στην πρώτη διαδικασία, δηλαδή με εγγύηση 200 χιλιάδων ευρώ έκαστος, από αξιόχρεο εγγυητή, παράδοση όλων των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, τοποθέτηση των ονομάτων τους στο stop list και παρουσίαση τους κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στον αστυνομικό σταθμό Γερμασόγειας.