Ο Πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για το επίπεδο της Εθνικής Φρουράς

Την ικανοποίηση του για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Εθνική Φρουρά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από ενημέρωση που έτυχε σήμερα από τους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα το ΓΕΕΦ συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αμυνας Φώτη Φωτίου, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης. Στην σύσκεψη που παρακάθισε συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για την ενδελεχή και λεπτομερή και εν εκτάσει ενημέρωση όσον αφορά την κατάσταση του στρατεύματος, τις δυνατότητες για άμυνα”.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, να εκφράσω και την ικανοποίησή μου για το επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται η Εθνική Φρουρά, με την υπογράμμιση ότι είναι καλά γνωστό πως δεν είμαστε ένας επιθετικός στρατός, είμαστε, όμως, μια χώρα που έχει ανάγκη από ένα καλά οργανωμένο στρατό για λόγους καθαρά άμυνας.

Πιστεύω, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι η σύζευξη Κυβέρνησης, Βουλής, Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς- πάντοτε υπό την εποπτεία του Υπουργού Αμυνας – ήταν κάτι το επιβαλλόμενο, έτσι ώστε να είμαστε γνώστες του ποιες ενδεχόμενες ανάγκες υπάρχουν και σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Εθνική Φρουρά και εκφράζω την ικανοποίησή μου για όσα άκουσα”.

Ερωτηθείς αν η Εθνική Φρουρά θα ενισχυθεί ασχέτως των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «ουδέν σχόλιο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι “η σημερινή σύσκεψη ήταν το πρώτο στάδιο και θα ακολουθήσει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και δεύτερη σύσκεψη στην παρουσία πλέον και των αρχηγών των κομμάτων”.

Οπως είναι καλά γνωστό, σημείωσε, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητήσαμε να γίνει σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών ώστε να παρθούν οι ανάλογες πολιτικές αποφάσεις.

“Σήμερα ήταν η πρώτη φάση – μπορούμε να την ονομάσουμε – η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι λίαν συντόμως θα συγκαλέσει την σύσκεψη που έχουμε ζητήσει”, πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρνάβα εξέφρασε την ικανοποίηση του “για το γεγονός ότι σήμερα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τύχαμε για δεύτερη φορά μιας ενδελεχούς ενημέρωσης σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Εθνική Φρουρά”.

Σίγουρα, ανέφερε, υπάρχουν και τα θετικά υπάρχουν και τα σημεία τα οποία χρειάζονται αναβάθμιση.

“Μπορώ να τονίσω ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας μας έχει δώσει το μήνυμα ότι υπάρχει η θέληση και από πλευράς της Κυβέρνησης αλλά και από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων σε συνεργασία να προχωρήσουμε στην επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων αλλά παράλληλα και στην αναβάθμιση του ρόλου που έχει να διαδραματίσει η Εθνική Φρουρά”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν “τα συχνά ατυχήματα με οχήματα της Εθνικής Φρουράς” θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν, είπε ότι “τα θέματα που θα συζητηθούν σίγουρα είναι εφ όλης της ύλης”.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε, θα πρέπει να το εξετάσουμε και ως Επιτροπή Αμυνας.

“Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που στρατιώτες δεν κατέχουν πολιτική άδεια οδήγησης με κάποια μαθήματα που τυγχάνουν εντός της Εθνικής Φρουράς, τους δίνουν το δικαίωμα να οδηγούν είτε land-rover είτε ακόμη και μεγάλα φορτηγά και άρματα μάχης. Αρα σε αυτό το σημείο θα το εξετάσουμε κι ως Επιτροπή Αμυνας κατά πόσον είναι σωστός αυτός ο τρόπος απόκτησης του δικαιώματος το να οδηγάς ένα άρμα είτε ένα όχημα μέσα στην Εθνική Φρουρά”, κατέληξε.