Στις 16 Μαίου ο Σουλτάνος στο Λευκό Οίκο

Εν μέσω έντασης εξαιτίας της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να οπλίσει τους Κούρδους της Συρίας, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον Ταγίπ Ερντογάν, καθορίστηκε η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο προέδρων. Στις 16 Μαΐου ο «σουλτάνος» θα διαβεί τις πύλες του Λευκού Οίκου, όπως λακωνικά ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Σον Σπάισερ. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως ο Ερντογάν θα θέσει ως πρώτο ζήτημα στην ατζέντα την απόφαση του Τραμπ να στείλει όπλα στους Κούρδους που μάχονται για την ανακατάληψη της Ράκας.

Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντούσε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Σομαλία. Η μισάωρη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και τη συνομιλία μονοπώλησαν η κατάσταση σε Ιράκ και Συρία αλλά και η παροχή οπλισμού στους Κούρδους μαχητές. Η λιτή ανακοίνωση του Πενταγώνου σχετικά, ήταν ενδεικτική της «αποτυχίας» των τουρκικών επιδιώξεων: «Ο Μάτις επανέλαβε στον Γιλντιρίμ την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να προστατέψουν τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία».

Ανοιχτό παραμένει το τουρκικό «μέτωπο» και με τη Γερμανία, καθώς η Άγκυρα κατήγγειλε την απόφαση του Βερολίνου να χορηγήσει άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, κατηγορώντας τις γερμανικές αρχές ότι παρέχουν στέγη σε συνεργούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.