Στις 10 Ιουλίου η πρώτη εμφάνιση του νέου εκπρόσωπου της Κομισιόν στην τρόικα

Στίγμα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να δώσει δημοσίως στις 10 Ιουλίου, ο Ντέκλαν Κοστέλο ο νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα.

Ο αντικαταστάτης του Ματθίας Μόρς θα είναι ομιλητής σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα και θα τοποθετηθεί σε ενότητα που σχετίζεται με την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέου αναπτυξιακού μοντέλου στην Ελλάδα.

Ο νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα είχε μετάσχει στον σχεδιασμό του πρώτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ενώ από τον περασμένο Μάιο είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συγκεκριμένη διεύθυνση, ασχολείται με προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις σε εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία και Ισπανία), ενώ παράλληλα ελέγχει τη συμμόρφωσή τους με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών.

Ο 47χρονος Ιρλανδός εργάζεται στην Κομισιόν ως οικονομολόγος από το 1991 και είχε συμμετάσχει στις προετοιμασίες για την υιοθέτηση του ευρώ και την κατάρτιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ειδικεύεται στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα εργασιακά ζητήματα και τις δημοσιονομικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις της πληθυσμιακής γήρανσης.