Εκεχειρία τέλος στην Ουκρανία – Επανέναρξη επιχειρήσεων προανήγγειλε το Κίεβο

Στον τερματισμό, και τυπικά, της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία προχώρησε το Κίεβο, προαναγγέλλοντας την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των φιλορώσων ενόπλων σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ. «Θα επιτεθούμε και θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας» ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Σε διάγγελμά του τη νύχτα της Δευτέρας, ο ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ως «θετική, αλλά συμβολικής αξίας» την ανάκληση της άδειας της ρωσικής Δούμας για επέμβαση σε ουκρανικό έδαφος και επέρριψε την αποτυχία της εκεχειρίας στην αδιαλλαξία των ενόπλων.

Προανήγγειλε την επανέναρξη των επιχειρήσεων για την πλήρη ανακατάληψη των δύο επαρχιών, καλώντας και τους κατοίκους του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ να συμπλεύσουν για «να αποκατασταθεί η ασφάλεια». Υπογράμμισε πως παραμένει στο τραπέζι το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει, με αφοπλισμό, αποκέντρωση εξουσιών, και ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

«Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η ασφάλεια και η ζωή των πολιτών δεν απαιτεί μόνο αμυντικές αλλά και επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών ενόπλων» ανέφερε ο Ποροσένκο, λέγοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει τις σχετικές εντολές.

«Θα επιτεθούμε και θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας», είπε χαρακτηριστικά. «Η μη ανανέωση της εκεχειρίας, αυτή είναι η απάντησή μας σε τρομοκράτες και δολοφόνους» υπογράμμισε.

Το διάγγελμα ακολούθησε το τηλεφώνημα το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ Ποροσένκο, Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ, την πιο πρόσφατη σε σειρά συνομιλιών μεταξύ των ηγετών όσο πλησιάζε η εκπνοή της μονομερούς εκεχειρίας. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι επανέλαβε τη θέση του για επ’ αόριστον εκεχειρία.

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος είχε συναντηθεί με τα μέλη του Γενικού Επιτελείου τα οποία ήταν αντίθετα στην ανανέωση της εκεχειρίας, θεωρώντας πως δίνει μόνο χρόνο στους φιλορώσους ενόπλους να ανασυγκροτηθούν χωρίς να γίνονται συνομιλίες. Ανάλογα συνθήματα ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες από διαδηλωτές μπροστά στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την μονομερή κήρυξή της έχουν σκοτωθεί 27 στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 69.