Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι πολίτες για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες σε 21 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι εκλογές αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πολιτική κυριαρχία των φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων, παρά την αύξηση των ποσοστών που αναμένεται να επιτύχουν τα ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα στην Ευρώπη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει οικονομική κρίση και αύξηση της ανεργίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάει στα αντιευρωπαϊκά κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά τουλάχιστον το 70% των εδρών θα παραμείνει στις τέσσερις μεγάλες φιλο-ευρωπαϊκές παρατάξεις, την κεντροαριστερά , την κεντροδεξιά, τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Για πρώτη φορά η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα κριθεί από τη δύναμη των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου -το μοναδικό εκλεγμένο και με δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο 17 κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και ίσως η Ουγγαρία) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα από exit poll περίπου στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία είναι μεταξύ των κρατών-μελών που ψηφίζουν για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γαλλία, όπου

‘Ηδη η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 23:00 το βράδυ (τοπική ώρα, 24:00 ώρα Ελλάδος), με το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στην Ιταλία.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα στη Γαλλία όπου τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν προκαλούν προβληματισμό και αναμένεται να διαπιστωθεί εάν θα επιβεβαιωθούν και στις κάλπες.

Στην Ιταλία, 49 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να εκλέξουν 73 ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν για την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ανανεώνονται τα συμβούλια των περιφερειών Αμπρούτσο (κεντρική Ιταλία) και Πιεμόντε, με πρωτεύουσα το Τορίνο, όπως και 4.086 δημοτικά συμβούλια.

Ο ιταλικός τύπος υπενθυμίζει ότι μετά την πρόσφατη καταδίκη του για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τη σχετική στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

«Όντως, το να μην μπορώ να ψηφίσω, με στενοχωρεί», δήλωσε ο «πρώην Καβαλιέρε», εξερχόμενος από το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων κοντά στο Μιλάνο, στο οποίο εκτίει την ποινή του, με παροχή κοινωνικής εργασίας.

Όπως τονίζει ο ιταλικός τύπος, οι εκλογές αυτές αναμένεται να είναι μια αναμέτρηση με τρεις, κυρίως, πρωταγωνιστές: τον πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι και το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», τον Μπέππε Γκρίλλο και το κίνημα «Πέντε Αστέρων» και τον Σίλβιο Μπερλουκόνι με το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια».

Ήδη επτά χώρες της ΕΕ έχουν ψηφίσει: την Πέμπτη η Βρετανία και η Ολλανδία, την Παρασκευή η Ιρλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία (η οποία ψήφιζε και το Σάββατο), το Σάββατο η Σλοβακία, η Λετονία και η Μάλτα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αν και κάποιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η απόφαση της Ιταλίας να κρατήσει τις κάλπες ανοιχτές μέχρι εκείνη την ώρα, μπορεί να καθυστερήσει οποιαδήποτε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η τελική και η ακριβής κατανομή των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.