Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα η Αχτσιόγλου

Την ώρα που το ΔΝΤ επιχειρεί να …”πετάξει στα σκουπίδια” τη συμφωνία του 2015, “και στυλώνει τα πόδια” για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η υπουργός Εργασίας από την Φρανκφούρτη στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους για το τι θα επακολουθήσει αν “πέσει η Ελλάδα”…

Μιλώντας στην ημερίδα του μεγαλύτερου Γερμανικού Συνδικάτου IG METALL η Εφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι “όλοι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης πρέπει να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. «Είναι φανερό», πρόσθεσε, «ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις βλέπουν στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων την Ελλάδα ως το νέο παράδειγμα που οφείλει να γενικευτεί. Με αυτή την έννοια, το τέλος της εργασιακής απορρύθμισης και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης».

Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας το θέμα των εργασιακών θα τεθεί παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Εργασίας και αναμένεται να συζητηθούν και τα δύο δύσκολα θέματα: Αφενός η απαίτηση του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για “επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας”.

Το θέμα είναι η στάση των ευρωπαίων, οι οποίοι στις μέχρι τώρα συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τηρούν …”σιγή ιχθύος”, αφήνοντας όλα τα περιθώρια πίεσης στο ΔΝΤ.

“Η γερμανική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη», υπογραμμίζουν Γερμανοί συνδικαλιστές και καθηγητές. όπως ο Dr. Wolfgang Däubler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σε εισήγησή του αναφορικά με το πόρισμα της επιτροπής για τις “βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές”, τόνισε: «Υπάρχουν σήμερα φωνές που ζητούν κατάργηση του εργατικού δικαίου. Δεν μπορούμε να ζητάμε από ανθρώπους να ζήσουν με 500 ευρώ μισθό Πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση από τα γερμανικά συνδικάτα προς την γερμανική κυβέρνηση γιατί η επίθεση στα εργασιακά στην Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή εξέλιξη που θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα και οφείλουμε να ασκήσουμε πίεση στο γερμανικό πολιτικό σύστημα».

O