Στη Θεσσαλονίκη το Παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας του 2014

Στη συμπρωτεύουσα θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας, που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2014.
Η τελική απόφαση για την ανάληψη της διοργάνωσης ελήφθη σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (FISA), το οποίο πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου. Εκεί θα υπογραφεί και το Σύμφωνο Διενέργειας Αγώνων, μετά την αίτηση-πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και την απόφαση των Συνέδρων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας.

Το Δήμο της Θεσσαλονίκης εκπροσωπούν η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ), Μαρία Πασχαλίδου, και ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής του Δήμου, Σπύρος Πέγκας.

«Η ανάληψη της διοργάνωσης θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης και προώθησης του θαλάσσιου αθλητισμού» δήλωσε η Μαρία Πασχαλίδου στο ΑΜΠΕ σήμερα, εμφανώς ικανοποιημένη από την επιτυχή κατάληξη του αιτήματος του Δήμου που για πρώτη φορά διεκδίκησε και πέτυχε μια τέτοια διάκριση. Η ίδια συμπλήρωσε: «Μετά την κατάκτηση του τίτλου της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» και την επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης (Europe Direct) στην πόλη μας, καταφέρνουμε μία τρίτη επιτυχία αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Είναι μια ακόμα ευκαιρία να ανακαλύψουν την πόλη μας άνθρωποι, αθλητές και παράγοντες του αθλήματος από κάθε γωνία της γης και να φιλοξενηθούν στην Θεσσαλονίκη».

Οι διαδρομές των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος παράκτιας κωπηλασίας τοποθετούνται στο κεντρικό τμήμα του παραλιακού μετώπου της πόλης, γεγονός που θα το καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο για τους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους της. Οι κωπηλάτες θα ξεκινούν από τον χώρο μπροστά από το νέο Δημαρχιακό κτίριο της πόλης και με ελικοειδείς διαδρομές θα φθάνουν ως το λιμάνι με επιστροφή. Η παράκτια κωπηλασία δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα και μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές όλων των ηλικιών. Θα διεξαχθούν για ένα τετραήμερο και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης θα έχει το περιθώριο στους επόμενους μήνες να οργανωθεί, μαζί με τους ομίλους παράκτιας κωπηλασίας, για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στο θέμα της διοργάνωσης.

Υπολογίζεται πως θα μετάσχουν περισσότεροι από 400 ξένοι αθλητές, οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς και τεχνικούς θα φέρουν επισκέπτες στην πόλη, που θα γίνει για τον επόμενο χρόνο κέντρο του αθλήματος για όλο τον κόσμο.

Το παγκόσμιο Συνέδριο, που ολοκληρώνεται αύριο στην Κοπεγχάγη, δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των άλλων πόλεων που διεκδίκησαν τους αγώνες, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους αγώνες της κλασικής κωπηλασίας, μπορούν να γίνουν σε κόλπους και ανοιχτές θάλασσες.