Η φορολόγηση των πολυεθνικών στο στόχαστρο των G20

Ένας από τους βασικούς άξονες της συνόδου των G20 στη Μόσχα ήταν τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των κενών του διεθνούς φορολογικού συστήματος, τα οποία εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές, αποφεύγοντας την φορολογία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοι τραπεζίτες των κύριων πλούσιων και αναδυόμενων χωρών του πλανήτη, οι οποίοι συνεδρίαζαν από χθες Παρασκευή, “περιμένουν το συνολικό σχέδιο δράσης” που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

“Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μέτρα το πλαίσιο του αγώνα κατά της διάβρωσης της φορολογητέας βάσης (…) και περιμένουμε το συνολικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο ΟΟΣΑ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις αυτόματες ανταλλαγές πληροφοριών (…) και υποστηρίζουμε την ανάλυση του ΟΟΣΑ υπέρ μιας πολυμερούς εφαρμογής σ’ αυτό τον τομεά”, προσθέτουν.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα το πρωί μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, που είχαν ζητήσει από τη G20 να ασχοληθεί με το πρόβλημα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, “ορισμένες πολυεθνικές χρησιμοποιούν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να μην πληρώνουν παρά μόλις 5% επί των κερδών, ενώ πιο μικρές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν ως και το 30%”.