Στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων

Οδηγείται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το νομοσχέδιο για την για την Πρόληψη και την Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών που ολοκλήρωσε την Τρίτη τη συζήτηση να επαναλαμβάνει δια του Προέδρου της Σωτήρη Σαμψών ότι το Σεπτέμβρη θα αναμένει τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα σεξουαλικά αδικήματα μεταξύ ανηλίκων όπως και το κυρωτικό της Σύμβασης Λαζαρότε νομοσχέδιο.

Ο κ. Σαμψών μετά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ανέφερε σε δήλωση του ότι οι διεργασίες ήταν επίπονες, ώστε να καταστεί δυνατή η άρση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας, στα στενά χρονικά πλαίσια που έθεσε η ίδια η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.

Με το νομοσχέδιο αυτό, εφόσον υπερψηφιστεί την Πέμπτη σε νόμο, η Κύπρος εναρμονίζεται με την κοινοτική οδηγία, συνέχισε αναφέροντας ότι ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά ένα βήμα πάρα πέρα, εισάγοντας πρόνοιες που περιείχε η πρόταση νόμου της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που δεν προνοούνται από την οδηγία, όπως η αρχή εποπτείας, δημιουργώντας ένα πιο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών από επανάληψη σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος τους και για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των θυτών.

Ο κ. Σαμψών επανέλαβε ότι η Επιτροπή Νομικών θα παρακολουθεί την υλοποίηση και την εφαρμογή του νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη και θα αναμένει από τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς όπως αξιοποιήσουν το διάστημα μέχρι το Σεπτέμβρη για να διενεργήσουν την απαιτούμενη διαβούλευση για τα ζητήματα που αφορούν κυρίως ανήλικων παραβατών και θυτών και να καταθέσουν τροποποίηση του νόμου.

Ερωτηθείς εάν με το νομοσχέδιο καλύπτονται και οι πρόνοιες της Σύμβασης Λαζαρότε, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα αναμένει από την Κυβέρνηση να καταθέσει το κυρωτικό νομοσχέδιο.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δηλώνοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο υιοθετήθηκαν οι πρόνοιες της πρότασης νόμου για την εποπτεία των αποφυλακισθέντων, που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών και η κατηγοριοποίηση των ποινών με αυξημένων ποινές για αδικήματα σε βάρος παιδιών κάτω των 13 ετών, κάλεσε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να προωθήσουν τις διαδικασίες για τη σύσταση της αρχής εποπτείας.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι την Πέμπτη θα γίνει ένα μεγάλο βήμα σε ό,τι αφορά την προστασία των παιδιών από σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος τους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κυρίως σε ό,τι αφορά την αρχή εποπτείας. Πρόσθεσε ότι επιμέναμε από την αρχή σε αυτή την πτυχή προστασίας των παιδιών, επειδή όπως ανέφερε δεν νοείται σε ευρωπαϊκό κράτος, να αποφυλακίζονται παιδόφιλοι με τόσο ψηλό ποσοστό υποτροπιασμού και να μην λαμβάνεται το παραμικρό μέτρο αποτροπής επανάληψης της ειδεχθούς αδικοπραγίας.

«Αναμένουμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη, θα προχωρήσει στην άμεση σύσταση της αρχής εποπτείας», πρόσθεσε.