Στην Ολομέλεια στις 10 Απριλίου η πρόταση νόμου για την πρώτη κατοικία

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αποφάσισε να θέσει ενώπιον της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος την Πέμπτη 10 Απριλίου την πρόταση νόμου για την προστασία της οικογενειακής κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης τη Δευτέρα θα κατατεθούν τρεις τροποποιήσεις που θα συγκεκριμενοποιούν περαιτέρω τις προϋποθέσεις για αναστολή πληρωμών οφειλών ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από την κ. Γιωρκάτζη.

Η νέα Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, μετά από παράκληση του Προέδρου της Βουλής χθες, παρέστη άτυπα την Παρασκευή στην έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στην οποία απηύθυνε δραματική έκκληση όπως ματαιώσει την ψήφιση της πρότασης νόμου για την προστασία της οικογενειακής εστίας και της επαγγελματικής στέγης δεσμευόμενη ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων της ώστε να κατατεθεί τάχιστα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα.

Ενημέρωσε δε την Επιτροπή Νομικών ότι πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντα της ενήργησε προς τον Υπουργό Οικονομικών και της έχει διαβιβαστεί σημείωμα το οποίο αναφέρει πως στο Υπουργείο Οικονομικών γίνεται προσπάθεια για κάτι συνολικό, συνετό και λελογισμένο.

Η κ. Γιωρκάτζη, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την προώθηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, επικαλέστηκε τη μακρά σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με το Κοινοβούλιο.

Υπεραμυνόμενη της ανεξαρτησίας της, αφού ανέφερε ότι διατέλεσε Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας σε θητείες τεσσάρων Προέδρων της Δημοκρατίας και ουδείς αμφισβήτησε την ανεξαρτησίας της, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί τα νέα της καθήκοντα με την ίδια ανεξαρτησία.

Εξήγησε ότι απευθύνει την έκκληση ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η αξία των εξασφαλίσεων των δανείων, τονίζοντας ότι αποτελεί πρώτιστη εθνική προτεραιότητα οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατική Κεντρική) να περάσουν τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) σε πρώτο στάδιο και το Stress test/ έλεγχο αντοχής σε δεύτερο στάδιο που αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους τρεις μήνες.

Η Διοικητής, παρόλο ότι αναλαμβάνει καθήκοντα στις 11 Απρίλη, έκρινε σκόπιμο όπως ανέφερε να ενεργήσει ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ψήφιση της πρότασης νόμου, οι οποίοι όπως τους παρέθεσε είναι : αρνητικές επιπτώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών, αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, αυξημένοι περιορισμοί και όροι στην παραχώρηση δανείων και οι ανάγκη για αυξημένα κεφάλαια από τις τράπεζες.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα επηρεαστούν περαιτέρω οι ξένοι επενδυτές που θέλουν καθαρή εικόνα για να επενδύσουν σε τράπεζες ενώ επεσήμανε ότι με την ψήφιση της πρότασης νόμου η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα που θίγει η πλευρά που αξιολογεί και το οποίο είναι «γιατί δέχεστε ως εξασφαλίσεις τις οικογενειακές κατοικίες αφού σκοπός σας είναι να μην τις εκποιείτε;»

 Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η κ. Γιωρκάτζη τόνισε ότι ο Συνεργατισμός είναι το αγαπημένο της παιδί και θα το προστατεύσει με κάθε τρόπο.

Η Διοικητής κατέθεσε επίσης email του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Τρόικα προς τον Υπουργό Οικονομικών με το οποίο διευκρινίζεται ότι η Τρόικα όντως απεύχεται τις μαζικές εκποιήσεις και παράλληλα ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής Νομικών.

Ακόμα δηλώνεται η ετοιμότητα της Τρόικας να συναντηθεί με την Επιτροπή Νομικών για περαιτέρω διευκρινίσεις.

 «Μην το κάνετε τώρα. Το χρονικό ορόσημο δεν είναι καλό» είπε η Διοικητής στους Βουλευτές, τονίζοντας ότι “δεν είμαστε ανάλγητοι ούτε κοινωνικά αδιάφοροι».

Αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αναδιάρθρωση δανείων, ο λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει διαβιβάζει ξεκάθαρη οδηγία που περιλαμβάνει σχετικό κώδικα. Πρόσθεσε ότι κτίζονται οι δομές και ότι προχωρά η διαδικασία και στο Συνεργατισμό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανακοινώνοντας την ομόφωνη, όπως είπε, απόφαση του σώματος ότι το νομοθέτημα θα οδηγηθεί στις 10 Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, επανέλαβε ότι η πρόταση νόμου που δίνει το δικαίωμα σε δανειολήπτες όταν εξαντληθούν όλα τα προδικαστικά μέσα για αποπληρωμή του δανείου, οι οφειλέτες θα μπορούν να καταφεύγουν στο δικαστήριο για αναστολή της καταβολής δόσεων.

Ο κ. Σαμψών είπε ακόμα ότι η Επιτροπή άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τη νέα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας η οποία χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της και λήφθηκαν τα πάντα υπόψη. Συμπλήρωσε πως στην πρόταση νόμου θα υπάρξουν ριζικές τροποποιήσεις στην πρόταση νόμου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου εισηγείται την υπό συζήτηση νομοθετική πρωτοβουλία, είπε ότι το δικαίωμα για προσφυγή στο δικαστήριο για αναστολή στην καταβολή δόσεων, θα τεκμηριώνεται με πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι η αδυναμία τους να αποπληρώνουν το δάνειο οφείλεται στην οικονομική κρίση και ως εκ τούτου διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης οι τράπεζες να παραμείνουν βιώσιμες και της μέγιστης ανάγκης οι πολίτες να συνεχίσουν να διατηρούν την αξιοπρέπεια τους, που περιλαμβάνει τη διατήρηση της οικογενειακής τους εστίας.

Καταθέτοντας την εκτίμηση ότι η ισορροπία διατηρείται δεν υπάρχει το όποιο νεότερο στοιχείο, που να δικαιολογεί την επ’ αόριστο αναβολή της ψηφοφορίας επί της πρότασης νόμου και την απουσία κυβερνητικής πρότασης για την προστασία των αδύναμων οικονομικά πολιτών, είπε ότι το πρώτιστο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον είναι η υπερψήφιση της πρότασης νόμου από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο κ. Νικολαϊδης, αφού ανέφερε ότι λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις της νέας Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι υποδείχθηκαν στην κ. Γιωρκάτζη πρόνοιες της πρότασης νόμου που απαντούν στις ανησυχίες που εξέφρασε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα κατατεθούν τρεις τροποποιήσεις, επί του μέχρι τώρα διαμορφωθέντος κειμένου νόμου ως εξής:

Ο νόμος θα περιορίζεται σε δάνεια που αφορούν την οικογενειακή εστία και την επαγγελματική στέγη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα ορισθεί μέγιστη αξία της κατοικίας που θα προστατεύεται, θα προσδιορίζεται το μέγιστο εύρος της χρονικής περιόδου της αναστολής της διαδικασίας εκποίησης που θα δύνανται να αποφασίσουν τα δικαστήρια με υποχρέωση επανεξέτασης της κάθε περίπτωσης όταν λήξει αυτή η περίοδος.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περδίκης Γιώργος είπε ότι οι επισημάνσεις και προειδοποιήσεις της κ, Γιωρκάτζη είναι πάρα πολύ σοβαρές και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Ταυτόχρονα διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Βουλή έχει “τα κότσια να προστατεύσει τους πολίτες”, κατά την έκφρασή του.

Ανέφερε τέλος ότι η Βουλή και η Κυβέρνηση πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι θα υποστηρίξουν τους καταχρεομένους πολίτες ώστε να διατηρήσουν την οικογενειακή τους κατοικία.