Στην Κύπρο σήμερα η τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα

Η Κύπρος υποδέχεται σήμερα με τιμές αρχηγού κράτους την τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα.

Όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στις 17 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της άφιξης στην Κύπρο της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, στόχος της μεταφοράς στην Κύπρο της Τιμίας Κάρας είναι η τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της αναστύλωσης της κατεχόμενης Μονής Αποστόλου Ανδρέα.

Η Τιμία Κάρα θα μεταφερθεί το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, και θα την υποδεχθεί η Εκκλησία της Κύπρου, ενώ ακολούθως θα μεταφερθεί με πομπή στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, όπου και θα παραμείνει για μία εβδομάδα προτού αναχωρήσει, από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Πάφου, κατόπιν διευθετήσεως.

Σήμερα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τελετή άφιξης, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος, στις 17 Οκτωβρίου, είχε πει ότι μετά την υποδοχή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας «εν πομπή θα έρθουμε στη Λευκωσία, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τον κλήρο και το λαό». Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η πολιτειακή, πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα θα παραμείνει στην Κύπρο για μία εβδομάδα και όλοι οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν ευλαβικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο Ιερός Ναός όπου θα φυλάσσεται η Τιμία Κάρα θα παραμένει ανοικτός και κατά τις βραδινές ώρες και όσο υπάρχει κόσμος για να την προσκυνήσει.

Ανέφερε, επίσης, ότι στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας θα υπάρχει κατανυκτικό κλίμα με θείες Λειτουργίες, ώστε ο κάθε ένας να αισθάνεται την ιερότητα του χώρου.

Είναι η τρίτη φορά που η Εκκλησία της Κύπρου και ο λαός θα υποδεχτούν την κάρα του Αποστόλου Ανδρέα. Η πρώτη ήταν το 1967, επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων «επανεκκίνησης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέου». Η δεύτερη φορά ήταν το 1987, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Λευκωσία.

Η αγάπη του λαού της Κύπρου είναι μεγάλη στο πρόσωπο του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Αυτό αποδεικνύεται, τόσο από το μεγάλο παγκύπριο Προσκύνημα στην Καρπασία και τους πολλούς ναούς σε όλοι την νήσο, όσο και στο ότι πολλοί χριστιανοί φέρουν το όνομα του Αγίου Ανδρέου.

Αναφορικά με θέματα ασφάλειας έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση ότι ο Ιερός Ναός στο Στρόβολο θα φρουρείται όσο η Τιμία Κάρα θα βρίσκεται εκεί.