Η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία για χρέος 882 εκατ. δολαρίων

H Gazprom κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για χρέος 882 εκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας να πλανάται και πάλι η απειλή νέας ρωσοουκρανικής διένεξης την ώρα που το Κίεβο επιχειρεί προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα κατάσταση ως προς τις ουκρανικές πληρωμές για την αποστολή φυσικού αερίου”, δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Ο επικεφαλής της Gazprom εξηγεί ότι προθεσμία δόθηκε στην Ουκρανία για να αποπληρώσει το χρέος των 882 εκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο το οποίο παραδόθηκε τον Αύγουστο, αλλά η προθεσμία έληξε την 1η Οκτωβρίου. “Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, διότι το συμβόλαιο προβλέπει ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων αποπληρωμής, περνάμε σε ένα σύστημα προπληρωμής”.

Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν οδηγήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στη διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο της Ουκρανίας, η οποία παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρά τις απόπειρες για την εξεύρεση νέων πηγών.