Στην Επιτροπή Θεσμών το θέμα καταγγελιών Αντωνιάδου

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, θα ασχοληθεί με το θέμα των καταγγελιών της  υπό παραίτηση Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «η παραίτηση της Διαχειρίστριας επιβεβαιώνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τις ανησυχίες μου αναφορικά με τον τρόπο που η Κεντρική Τράπεζα διαχειρίζεται, έστω και σήμερα, την όλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε δει μια Κεντρική Τράπεζα η οποία με τις ελλείψεις, παραλείψεις και τις ενέργειες της άφησε το τραπεζικό σύστημα ελεύθερο να οδηγηθεί με την απληστία των τραπεζιτών, την κακοδιαχείριση των τραπεζιτών, την ανεξέλεγκτη λειτουργία υψηλόβαθμων στις τράπεζες και όλα αυτά τα οποία έχουμε πει πολλές φορές στην καταστροφή».

Δυστυχώς όμως μετά από την καταστροφή, πρόσθεσε, «η Κεντρική Τράπεζα δεν άλλαξε τις προσεγγίσεις της, δεν διαχειρίζεται τα ζητήματα με το σωστό τρόπο».

«Ήρθε η ώρα πλέον μιας γενικής και σε βάθος κάθαρσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής, οι συμπεριφορές της Διοίκησης και όλων των αξιωματούχων της.

Όταν φτάνουμε σ` αυτά τα σημεία, είπε, «και αντί να βλέπουμε την Κεντρική Τράπεζα και ιδιαίτερα τη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας να προσπαθεί να βελτιώσει τα πράγματα, να συμπεριφέρεται έναντι και Βουλευτών μάλιστα, με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε χθες θεωρώ ότι δεν υπάρχει βούληση ούτε για συνεργασία, ούτε για βελτίωση, ούτε για σωστό έλεγχο προς τις τράπεζες».

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα την επόμενη Τρίτη και θα αναβληθεί η συζήτηση της έκθεσης για την Γενική Ελέγκτρια.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές τοποθετήσεις της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στη Βουλή, η οποία έκανε λόγο για «αθλιότητα» σε σχέση με διαρροές που εμφανίστηκαν στον Τύπο του προσχεδίου της Έκθεσης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «δεν θα ασχοληθώ με τις αναφορές προς αθλιότητα».

Αθλιότητα είναι, ανέφερε, «να βλέπουμε το τραπεζικό σύστημα να καταρρέει, αθλιότητα είναι να λειτουργούν οι τράπεζες σήμερα χωρίς το σωστό έλεγχο και χωρίς κατεύθυνση, με ψηλά επιτόκια, αθλιότητα είναι να αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αθλιότητα είναι να έχουμε κρεμάσει όλο τον κόσμο με τα αξιόγραφα, αθλιότητα είναι να έχουμε πάρει τις μετοχές όλου του κόσμου και εμείς να σφυρούμε αδιάφορα ωσάν να μην συνέβη τίποτε, να μιλούμε αφ` υψηλού και με προσεγγίσεις οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την αντίληψη της ευθύνης μας έναντι αυτού του λαού».

Να δει την αποτυχία της στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρά να ρίχνει βολές και πυρά κατά Βουλευτών κάλεσε την κ. Γιωρκάτζη ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με κεντρική προσπάθεια τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα αναδιαρθρώσεων, είπε ότι «αυτή την ευθύνη κεντρικά την είχε η Κεντρική Τράπεζα μαζί με τις εμπορικές τράπεζες και εδώ έχουμε αποτύχει».

Η κ. Γιωρκάτζη, είπε, «καλά κάνει να δει ακριβώς αυτήν της την αποτυχία που δημιουργεί τεράστια προβλήματα παρά να ρίχνει βολές και πυρά κατά των Βουλευτών, οι οποίοι μέσα από μία έκθεση την οποία μάλιστα θα συζητήσουν και στην ολομέλεια έκαναν απλά το καθήκον τους, αυτό που τους υπαγόρευε η συνείδησή τους», μέσα από όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά το θέμα της παραίτησης της Άντρης Αντωνιάδου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «όταν αυτή η πολιτεία δίνει μέγιστη μάχη σε σχέση με συγκεκριμένα αδικήματα πολύ μεγάλα απασχολεί βεβαιότατα και τους Βουλευτές αλλά και την κοινωνία το πώς διασφαλίζεται ότι οποιαδήποτε ενέργεια δεν λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι «η σοβαρότητα των καταγγελιών της κ. Αντωνιάδου επιβάλλει την άμεση και πλήρη διερεύνηση τους ώστε αναλόγως των ευρημάτων να ληφθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις που θα προστατεύουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και αυτά των κουρεμένων καταθετών και των πρώην μετόχων της Λαϊκής».

Ανεξαρτήτων των ευρημάτων των καταγγελιών, συνέχισε, «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ είναι πλήρως συνυπεύθυνοι για όλα όσα συνέβησαν ή θα ακολουθήσουν στη δικαστική διαμάχη με τον κ. Βγενόπουλο». Είναι με τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ που επιβλήθηκε η κ. Γιωρκάτζη, που επιβλήθηκαν οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς και η σύνθεση της Αρχής Εξυγίανσης, την οποία υπενθυμίζουμε ότι άλλαξαν μερικές φορές για να εξυπηρετήσουν τις εκάστοτε σκοπιμότητές τους».

«Οι χθεσινές εξελίξεις νομίζω ότι έχουν επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και των Οικολόγων όταν πριν από μήνες ενέγραφαν το θέμα της εμπλοκής της κ. Γιωρκάτζη με τη συγκεκριμένη περίπτωση του δικηγορικού γραφείου αλλά και του κινδύνου που υπήρχε στη διεκπεραίωση των υποθέσεων εναντίον του κ. Βγενόπουλου γεγονός που προκάλεσε  και τον εκνευρισμό της κ. Γιωργκάτζη», ανέφερε από την πλευρά του σε δηλώσεις του για το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον αυτά που συνέβηκαν χθες αποδεικνύουν ότι οι Βουλευτές δεν έβλεπαν φαντάσματα.

Υπάρχει θέμα, σοβαρό θέμα, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν υποθέσεις, που μπορεί να μεταφέρουν εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κύπριου πολίτη δισ. ευρώ αν δεν γίνουν προσεχτικοί χειρισμοί και αν δεν καθαρίσει το τοπίο». Κατά τον κ. Περδίκη, η Βουλή «δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος».Επιβάλλεται, όπως η Βουλή «ερευνήσει και την τελευταία λεπτομέρεια αυτού του θέματος και να ζητήσει να έρθουν όλα τα στοιχεία ενώπιον της».

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στο θέμα της απαίτησης του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη σε σχέση με συνταξιοδοτικά δικαιώματά του την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική».

Άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την «άγαρμπη επίλυση του προβλήματος Δημητριάδη» και εξέφρασε τη θέση ότι «κάποιοι πρέπει να απολογηθούν στον κυπριακό λαό για τους χειρισμούς τους, κάποιοι που διόρισαν τον κ. Δημητριάδη, που συνεργάστηκαν μαζί του για να φτάσει η κυπριακή οικονομία εκεί που έφτασε”.