Στην εξουσία ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Ιαπωνία

Εντυπωσιακή νίκη στις εκλογές για την Κάτω Βουλή, εξασφαλίζει το Συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα στην Ιαπωνία.

Τα exit polls δίνουν μεγάλο προβάδισμα και θεωρείται σίγουρο ότι  θα επιστρέψει στην εξουσία ύστερα από τρία χρόνια με τον πρώην πρωθυπουργό Σίντσο Άμπε επικεφαλής του.

Αναμένεται να εξασφαλίσει 296 έδρες στην Κάτω Βουλή των 480 εδρών, ενώ ο σύμμαχός του, το Νέο Κομέιτο 32 έδρες, σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού σταθμού Asahi.

Η εκλογική νίκη θα δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον 58χρονο Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο “τιμόνι” της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο 65 έδρες και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα 46 έδρες.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK, ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας.