Στην Αλβανία ο ΠτΔ για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Στην Αλβανία ο ΠτΔ για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη, μετέβη σήμερα στα Τίρανα, της Αλβανίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα Τίρανα, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στα Τίρανα, όπου αύριο Τρίτη θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Πρόκειται για την πρώτη Συνοδό Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται σε χώρα της περιοχής.

Στόχος της Συνόδου είναι να επιβεβαιωθεί εκ νέου η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή ευρωπαϊκή προοπτική.

Η Σύνοδος χωρίζεται σε δύο συνεδριάσεις.

Η πρώτη που αρχίζει αύριο στις 11:00 το πρωί (ώρα Αλβανίας) και ολοκληρώνεται στις 11:45πμ, θα είναι με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παγκόσμια Τράπεζα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας. Η συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, και την οικοδόμηση μιας ισχυρής οικονομικής βάσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της εφαρμογής του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου.

Στη δεύτερη και τελευταία συνεδρίαση που ξεκινά στις 12:15μμ (ώρα Αλβανίας) οι συμμετέχοντες ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της της πολιτικής τους δέσμευσης και τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έναντι ξένων παρεμβάσεων, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως είναι το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και η επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων.

Απόψε, ο φιλοξενών Πρωθυπουργός της Αλβανίας, κ. Edi Rama, θα παραθέσει δείπνο, προς τιμήν των ηγετών που αύριο θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής και των συζύγων τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κα. Zeljka Cvijanovic”.

Στην Αλβανία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν, επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Δημητρίου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελής Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.