Στην Αθήνα σήμερα η Τρόικα για την αξιολόγηση

Οι εκπρόσωποι  του «κουαρτέτου» των δανειστών βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα.

Τη Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση που αφορά την επίμαχη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Οικονομικοί παράγοντες δηλώνουν ανεπίσημα ότι η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες ημέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, και εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στο τραπέζι για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Το κουαρτέτο στελεχώνεται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους.

Εν τω μεταξύ η Αθήνα προσβλέπει σε «έναν λογικό συμβιβασμό» ειδάλλως, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συνέδριο του Economist την Παρασκευή «θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία» και κάλεσε «όλες τις πλευρές να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «την πρώτη αξιολόγηση, την οποία διαδέχεται η συζήτηση για το χρέος ​ακολουθεί η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο ​φαίνεται να ​πηγαίνει για το τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016».

Και πρόσθεσε κατόπιν ότι «το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη».

Δεν έχουμε, υπογράμμισε ακόμα, την ψευδαίσθηση ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς εκκρεμούν πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μένουν να εφαρμοστούν.