Στημένη υπόθεση η πώληση τ/κ γης στην Λάρνακα με τελικό αγοραστή την Cyta

Ήταν μια στημένη υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος η πώληση τ/κ γης στην Λάρνακα με τελικό αγοραστή το Ταμείο Συντάξεων της Cyta το οποίο «λεηλατήθηκε» ενώ αποφασίζοντας να επενδύσει σε γραφεία στην περιοχή εκείνη θα μπορούσε να το κάνει νομότυπα με πιο χαμηλές προσφορές και περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ήταν ο πρώτος που κλήθηκε στην Ερευνητική Επιτροπή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με καταγγελίες που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές της οποίας προεδρεύει η Νόρα Νικολαϊδου και μέλη της είναι η Στάλω Αρειστίδου και Θάσος Νεοκλέους και συνεδριάζει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο κ. Χάσικος είπε ότι «ήταν μια στημένη υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος με αποτέλεσμα να χαθούν κάποια εκατομμύρια από το Ταμείο Συντάξεως της Cyta και αν κάτι δεν πάει καλά θα το πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος».

Ο κ. Χάσικος είπε πως «σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συντάξεων της Cyta να πούμε ότι είχε ενώπιον του και άλλες προσφορές αφού επέλεξε να κάνει γραφεία σε άλλες περιοχές και οι άλλες προσφορές ήταν αδειούχες, προσέφεραν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε χαμηλότερη τιμή από αυτό που αγόρασε τελικώς η Cyta –  και βρίσκονται μέσα στον φάκελο – και ήταν εις γνώσιν της Cyta ότι υπήρχαν προσφορές με πιο πολλά τετραγωνικά μέτρα και πιο πολλά χρήματα».

Ο κ. Χάσικος είπε πως «το θέμα που καλείστε να διερευνήσετε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ένα θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγες φορές προτού καν διοριστεί η νέα Κυβέρνηση ενώ ήταν επίσης ένα θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «συγκεκριμένα με επισκέφθηκε και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ως συνήγορος ενός επιχειρηματία που είχε κατά την κρίση του, εξού και η αγωγή που έκανε, έννομο συμφέρον και μου εξέθεσε διάφορα στοιχεία μου άφησε και την αγωγή αλλά και μέλη του Ταμείου Συντάξεως της Cyta που ως γνωστόν είναι με τα χρήματα αυτού του Ταμείου που αγοράστηκε αυτή η ιδιοκτησία».

Επίσης, συνέχισε, «Λαρνακείς με προσέγγισαν, για να καταγγείλουν και αυτοί την υπόθεση  με την σειρά τους, ότι έπασχε νομικά και έγινε κατά υπέρβαση της εξουσίας, ακόμη και ο γεωργός που έχει καλλιέργειες εκεί με προσέγγισε και μου κατήγγειλε».

Εγώ, ως Υπουργός Εσωτερικών, είπε ο κ. Χάσικος. «έκανα μια καταρχήν αξιολόγηση των όσων στοιχείων περιήλθαν εις γνώσιν μου και έκρινα ότι αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας και ιδιαίτερα μάλιστα σε επίπεδο Ερευνητικής Επιτροπής που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και προχώρησα μετά με εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με τον διορισμό Επιτροπής για να γίνει εξέταση εις βάθος και σε έκταση».

Ο κ. Χάσικος είπε ότι «θα έπρεπε για παράδειγμα η πώληση τ/κ γης στις ελεύθερες περιοχές για να είναι νόμιμη, πρέπει πρώτα ο Τ/κ να διαμένει στις ελεύθερες περιοχές και εδώ δεν τίθεται χρονικό περιθώριο ή περιορισμός όπως ελέχθη για έξι μήνες εάν μένει στις ελεύθερες περιοχές μπορεί να πωλήσει, όχι, πρέπει να διαμένει και ο πωλητής δηλαδή ο Τ/κ θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία μετά το 1974 και είτε εκείνος είτε ο κληρονόμος του να μην κατέχουν περιουσία Ε/κ στα κατεχόμενα».

Εγώ, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, « εκ πρώτης όψεως διαπίστωσα ότι δεν συνέτρεχαν αυτές οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να νομιμοποιείται αυτή η πώληση για αυτό και πάλιν ως ο αρμόδιος έκανα μια κατά αρχήν διερεύνηση του κατά πόσον δικαιολογείτο η αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου τεμαχίου, δηλαδή αφού επωλήθη σε Ε/κ επιχειρηματία δικαιολογείτο από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου η αλλαγή της χρήσης του τεμαχίου».

Διερωτήθηκε, «αφού ήταν εις γνώση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι ο τελικός αγοραστής θα ήταν η Cyta σε αυτή την περίπτωση γιατί το Ταμείο Υπαλλήλων της Cyta να αγόραζε το τεμάχιο, την ιδιοκτησία, στην αξία ή εις την τιμήν και μάλιστα με κέρδος του πωλητή πριν την αλλαγή της χρήσης όπου η αξία της γης πολλαπλασιαζόταν».

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «με το να αλλάξει ο συντελεστής και η χρήση η αξία πολλαπλασιαζόταν δηλαδή η Cyta που θα ήταν ο τελικός αγοραστής θα πλήρωνε περισσότερα χρήματα».

Ανέφερε πως «η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, ελήφθη μετά που ο Ε/κ επιχειρηματίας αγόρασε την συγκεκριμένη ιδιοκτησία μετά άλλαξε η χρήση του και επακολούθησε η αγορά από πλευράς της Cyta».

Όπως είπε ο κ. Χάσικος «όλα αυτά ήταν που καταρχήν με έκαναν να προχωρήσω στην διερεύνηση της απόφασης αυτής και έχω ένα φάκελο τον οποίο θα καταθέσω στην Ερευνητική Επιτροπή και προέρχεται από μέλη του Ταμείου της Cyta  η οποία προσέφυγε και στο Δικαστήριο και πιστεύω ότι για εσάς θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην διερεύνηση της υπόθεσης».

Πρόσθεσε ότι «να πω ότι με τα ονόματα που με προσέγγισαν από την ημέρα που λήφθηκε η απόφαση για Ερευνητική  Επιτροπή απέφυγα να μιλήσω με τον οποιονδήποτε και δεν είχα οποιανδήποτε άλλη ανάμειξη από πλευράς διερεύνησης γιατί αυτό είναι καθήκον δικό σας».

«Δεν μπορώ να καταθέσω τα ονόματά τους γιατί θα κληθούν από την Επιτροπή να καταθέσουν δηλώνω όμως ότι επί των ημερών μου δεν έχει γίνει καμία πράξη», είπε ο Σωκράτης Χάσικος.

Ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής ο κ. Χάσικος είπε ότι «τα πράγματα βοούσαν ήταν κοινόν τοις πάσι και οφθαλμοφανές ότι με αυτή την πωλητήρια πράξη κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά η βάση των στοιχείων μου είναι οι καταγγελίες που έγιναν από τα μέλη του Ταμείου της Cyta από την Επιτροπή Ελέγχου και πάρα πολλά δημοσιεύματα που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας».

Σημαντικό στοιχείο της κατάθεσης Χάσικου ήταν και η ομολογία του πως «εγώ αμφισβητώ τις εκθέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) που έλεγαν ότι ο Τ/κ διαμένει στις ελεύθερες περιοχές».

«Ήταν στημένο κύριε Πρόεδρε, κάποιοι έδιναν εκθέσεις ότι ο Τ/κ διαμένει στις ελεύθερες περιοχές ενώ δεν διέμενε εδώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου πήγε να βρει τον Τ/κ στο συγκεκριμένο σημείο και δεν βρισκόταν εκεί ή εκεί που δηλωνόταν ότι εργαζόταν ποτέ δεν ήταν εκεί», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών βρήκε μεμπτό και «αυταπόδεικτο ότι κάποιος λέει ψέματα», με το γεγονός «ότι δηλώνουμε ότι εργοδοτείται κάπου ο Τ/κ αλλά την ίδια την στιγμή να βρίσκεται σε νοσοκομείο των κατεχομένων για εγχείριση».

Πρόσθεσε ότι «η ευκολία με την οποία μπορείς να πηγαινοέρχεσαι στα κατεχόμενα είναι επίσης κάτι που διευκολύνει τους όποιους θέλουν να εξαπατήσουν τις αρχές της Δημοκρατίας».

Επανέλαβε την «ισχυρή άποψη» με στοιχεία τεκμηριωμένα και κατατεθειμένα ότι «ο Τ/κ δεν διέμενε εις τα ελεύθερα εδάφη μερικούς μήνες ή έστω ώσπου να γίνει η πράξη και μπορεί να ελεγχθεί μέσω λογαριασμών της ΑΗΚ ή και άλλων κυβερνητικών εγγράφων αλλά βασική πληροφόρηση είναι η ΚΥΠ».

Ο κ. Χάσικος είπε ότι ο προκάτοχός του Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, «που πήρε την πρόταση για να επιτραπεί η πώληση διότι ήταν μεγάλης αξίας θα πήρε ό,τι πληροφορίες είχε και στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ανέφερε ότι «ήταν μια περιοχή οικιστική και εκείνο που έγινε ήταν να γίνει για άλλη ανάπτυξη που να δικαιολογεί να κτιστούν πολυκατοικίες, γραφεία κτλ για το συγκεκριμένο θέμα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «μπορεί η Ερευνητική Επιτροπή να καλέσει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ή ακόμα και τον υποτιθέμενο εργοδότη για να δει εάν ήταν ο Τ/κ κάτοικος εκεί και υπάλληλος σε μόνιμη βάση».

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συντάξεων της Cyta, ο κ. Χάσικος, είπε ότι «είχε ενώπιον του και άλλες προσφορές αφού επέλεξε να κάνει γραφεία σε άλλες περιοχές και οι άλλες προσφορές ήταν αδειούχες, προσέφεραν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε χαμηλότερη τιμή από αυτό που αγόρασε τελικώς η Cyta και βρίσκονται μέσα στον φάκελο και ήταν εις γνώσιν της Cyta ότι υπήρχαν προσφορές με πιο πολλά τετραγωνικά μέτρα και πιο πολλά χρήματα».