Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και την αντίδραση του Ισραήλ.

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει νυχθημερόν για τις Τριμερείς Συνεργασίες και Συμμαχίες, αποδεικνύεται ότι αυτές όχι μόνο δεν θωράκισαν την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ούτε σε στοιχειώδη πράγματα δεν έχουν οδηγήσει, όπως η συνομολόγηση και υπογραφή συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ.

Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» λόγω της μη κατάληξης σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης της χώρας μας με το Ισραήλ.

Μάλιστα, με δύο επιστολές του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τον Υπουργό Εμπορίας είχε θέσει το ζήτημα της συμφωνίας που τόσα χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι σε εκκρεμότητα. Προφανώς δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας και η κυβέρνηση συνέχισε τις επικοινωνιακές φιέστες.

Τώρα όμως, ο Γενικός Διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο κοίτασμα «Αφροδίτη» ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μέχρι την επίλυση της διαφοράς. Προφανώς το μεγάλο εμπόδιο σε αυτά είναι η στάση του Ισραήλ και οι διαφωνίες λόγω αυξημένων αξιώσεων από τις ισραηλινές εταιρίες.

Τι έπραξε όμως για αυτά η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος; Και τι περιεχόμενο έχει τελικά η πολυδιαφημισμένη συνεργασία με το Ισραήλ όταν το γειτονικό κράτος δεν συναινεί σε μια αυτονόητη και απαραίτητη διακρατική συμφωνία με τη χώρα μας, που αποτελεί διεθνή πρακτική και έχει ήδη συνομολογηθεί με την Αίγυπτο;

Μία προς μία οι ψευδαισθήσεις που καλλιέργησαν οι κυβερνώντες καταρρέουν με πάταγο. Αντί σχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής, η κυβέρνηση έκανε επικοινωνιακή πολιτική. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός.