Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ εμμένει στη θέση του ότι το ΦΑ πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για τη διακρατική συμφωνία για τον EastMed

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της άσκησης αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τούτου δοθέντος, θεωρούμε υποχρέωσή μας να πληροφορούμε αντικειμενικά το λαό για τα πραγματικά δεδομένα αναφορικά με τον EastMed, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται αυταπάτες, οι οποίες ακολούθως να προκαλέσουν απογοήτευση.

Η διακρατική συμφωνία δεν συνιστά συμφωνία για κατασκευή του αγωγού, αλλά απλώς θέτει το διεθνές νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε αν κι όταν αποφασιστεί τελικά η κατασκευή του από ενδιαφερόμενες εταιρείες να είναι εκ των προτέρων διασφαλισμένη η συγκατάθεση των συμβαλλομένων κρατών.

Για να υλοποιηθεί ένα τόσο φιλόδοξο έργο όπως ο EastMed πρέπει να υπερπηδηθεί σωρεία δυσκολιών και προβλημάτων, τεχνικών και οικονομικών. Σε τελική ανάλυση, μόνο αν το έργο κριθεί βιώσιμο -που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται και τόσο πιθανό –θα βρεθούν εταιρείες πρόθυμες να το υλοποιήσουν.

Το θέμα του ΦΑ, και εν γένει του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν των τεχνοοικονομικών πτυχών, έχει και έντονες πολιτικές προεκτάσεις. Το ΑΚΕΛ εμμένει στη θέση του ότι το ΦΑ πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση της λύσης στο Κυπριακό, καθώς και για την εκτόνωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία με τις έκνομες ενέργειές της.

Είναι θέση του ΑΚΕΛ, που δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά από τα ίδια τα γεγονότα, ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό θα βρίσκουμε συνεχώς την Τουρκία μπροστά μας να απειλεί και να προκαλεί εμπόδια και ένταση.

Χρειάζεται, λοιπόν, να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά από τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία και θα ανοίξει προοπτικές για τη συνεργασία στην περιοχή μας.