Στεφάνου: Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει επίδειξη σύνεσης, συναίνεσης και ενότητας απ’ όλους

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου, Στέφανου Στεφάνου, για το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, για να είναι πειστική και αξιόπιστη, επιβάλλεται να είναι συνεπής όχι μόνο σε θέματα αρχών αλλά και στις προσεγγίσεις που διαχρονικά κατέθεσε στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις.

Για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι η λύση θα πρέπει να προνοεί για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, για αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων.

Για την υλοποίηση αυτής της διαχρονικής θέσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατά καιρούς κατέθεσε διάφορες προτάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων στηρίζονταν στη λογική της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων μέσα από μια μεταβατική περίοδο.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την πρόταση που κατέθεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το Μάρτιο του 2004 η οποία προέβλεπε την ολοκλήρωση της αποχώρηση των στρατευμάτων σε διάστημα 11 χρόνων.

Αν τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρήσει να αλλάξει τις διαχρονικές προσεγγίσεις της και προβάλει μαξιμαλιστικές θέσεις, αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, σε επίρριψη ευθυνών σε εμάς και σε αποενοχοποίηση της Τουρκίας, κάτι που εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της με τη διαιώνιση της παράνομης κατοχής.

Το ίδιο θα γίνει αν η ελληνοκυπριακή πλευρά εγείρει ανέφικτες αξιώσεις, όπως για παράδειγμα η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας πριν από τη λύση του Κυπριακού. Ελλάδα και Τουρκία αλληλοαναγνωρίζονται, για μερικές δεκαετίες συζητούν μεταξύ τους και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Αν τεθεί ένα τέτοιο θέμα ως προϋπόθεση για τη λύση το μόνο που θα συμβεί είναι αυτή τελικά να μην επιτευχθεί ποτέ.

Ενόψει της διάσκεψης στην Ελβετία, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Πρέπει, επίσης, να εμφανιστεί με συνέπεια στις αρχές αλλά και στις διαχρονικές προσεγγίσεις της για να είναι αξιόπιστη και να συμβάλει, στο μέτρο των δικών της δυνάμεων, για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων ή, σε περίπτωση αδιεξόδου, να μην μπορεί κανείς εύκολα να επιρρίψει ευθύνες στη δική μας πλευρά.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει επίδειξη σύνεσης, συναίνεσης και ενότητας απ’ όλους. Οι όποιες εκλογικές ή άλλες σκοπιμότητες δεν πρέπει να αφεθούν να προκαλέσουν προβλήματα στην πλευρά μας και εν γένει στην Κυπριακή Δημοκρατία.