Ο Μαυρογιάννης ενημέρωσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ για το έγγραφο

Ανακοίνωση Τύπου Εκπρ. Τύπου ΔΗΣΥ, Π. Προδρόμου

Η ηγεσία του κόμματος έτυχε ενημέρωσης από τον Διαπραγματευτή κ. Α. Μαυρογιάννη σχετικά με το έγγραφο του Ειδικού Απεσταλμένου του γγ των Η.Ε. για τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Το έγγραφο αυτό, όπως ήδη αναφέρεται στην Ανακοίνωση των Η.Ε. μετά τη συνάντηση της Ν. Υόρκης, θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις στο Crans – Montana θέτοντας τα υπό διαπραγμάτευση θέματα.

Σημειώνοντας ότι μέσω και του εγγράφου αυτού τίθεται επί τάπητος το κεντρικό ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα της Διάσκεψης στην Ελβετία.

Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ που θα κριθούν όλες οι πλευρές και θα διαφανεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση από πλευράς Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική πλευρά προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με ετοιμότητα για μια συνολική συμφωνία, στη βάση της κατάργησης του απαράδεκτου συστήματος εγγυήσεων – παρεμβάσεων και της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Ελπίζουμε να υπάρξει θετικό έδαφος και οι διαπραγματεύσεις αυτές να σπάσουν το αδιέξοδο 43 χρόνων.

Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα και να επικεντρωθούμε στον εθνικό μας στόχο.

Θα ήταν ολέθριο σφάλμα να αναμείξουμε την Τουρκία και να θέσουμε υπό την αίρεση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είναι μια πολύ περίεργη και επικίνδυνη ιδέα.

Εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο στην διαπραγμάτευση που θα κάνει στην Ελβετία για να μην βαρύνεται η Κύπρος από τουρκικές εγγυήσεις και για να απαλλαγούμε από τον κατοχικό στρατό.