Στεφάνου: Απάθεια και αδιαφορία της κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας

Για απάθεια και αδιαφορία της κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας κάνει λόγο ο ΓΓ  του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια περιοδείας του ΑΚΕΛ στις κοινότητες Ακάκι, Ορούντα, Περιστερώνα και Αστρομερίτη

Σήμερα είχαμε μια μεγάλη περιοδεία στην περιοχή, σε διάφορες κοινότητες. Είναι μέσα στο πλαίσιο της εκστρατείας που κάνει το ΑΚΕΛ για να συνομιλήσει με τον απλό κόσμο, να ακούσει τα προβλήματα και τις απόψεις του και μέσα από αυτό το διάλογο -που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουμε να ανοίξει- να γίνουμε και εμείς σοφότεροι, να εμπλουτίσουμε τις προτάσεις που έχουμε υπέρ της κοινωνίας και των απλών ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, με στόχο να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο -μόλις τώρα τα λέγαμε εδώ σε αυτήν τη σύναξη- είναι το θέμα της ακρίβειας. Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, το θέμα της ακρίβειας θα πρέπει πρώτα από όλα η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει αξιοποιώντας την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναγνωρίζει ότι ειδικά στα θέματα ενέργειας, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος, η οικονομία και η κοινωνία για να αντιμετωπίσει το πολύ αυξημένο κόστος στην ενέργεια.

Εμείς, πέρα από την πρώτη πρόταση που είχαμε, για απορρόφηση από μέρους της ΑΗΚ μέρους του κόστους από την αύξηση του ηλεκτρισμού, πράγμα που τελικά μετά από πολλή πίεση που ασκήσαμε έγινε αποδεκτό, τώρα καταθέτουμε δεύτερη συγκεκριμένη πρόταση. Μείωση του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον ηλεκτρισμό από 19% στο 9%. Είναι κάτι το οποίο συστήνει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή δεν βλέπουμε καμία διάθεση από μέρους της κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς έχουμε ετοιμάσει σχετική Πρόταση Νόμου και θα την πάρουμε στη Βουλή με στόχο να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και να βοηθήσουμε τόσο τα νοικοκυριά όσο και την ίδια την οικονομία.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πω ότι συζητούμε με το οικονομικό επιτελείο του Κόμματος έτσι ώστε να διαμορφώσουμε και να εμπλουτίσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα μεταφέρουμε τόσο προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης όσο και προς τη Βουλή έτσι ώστε με συγκεκριμένες ενέργειες, να βοηθήσουμε τον κόσμο και την οικονομία.

Θέλω να σημειώσω την απάθεια και την αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται καν ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα. Για αυτό θα ξανά καλέσω να βγουν από τα γραφεία τους και να κατέβουν κάτω στον κόσμο, να νιώσουν την αγωνία και την ανησυχία του που μετρά κάθε φορά τον προϋπολογισμό του και δεν βγαίνει ούτε η εβδομάδα, ούτε ο μήνας. Ας αφήσουν λοιπόν τα μεγάλα λόγια, ας αφήσουν την προσπάθεια να εξωραΐσουν καταστάσεις, πρώτα από όλα να αποδεχτούν ότι υπάρχει πρόβλημα και πολύ περισσότερο να ενεργήσουν έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος. Είναι πρωτίστως δική τους αυτή η ευθύνη.