Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη συμμετοχή των υπουργών που εμπλέκονται στις προαπαιτούμενες δράσεις που ζήτησε η τρόικα, σε μια προσπάθεια να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα ενόψει της συνεδρίασης του Euro Working Group της Δευτέρας.  Μερικοί εκ των υπουργών που θα συμμετάσχουν στην σύσκεψη είναι οι Γ. Στουρνάρας και Χρ. Σταικούρας από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Βρούτσης, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Ευ. Στυλιανίδης, ο Αντ. Μανιτάκης και ο Α. Λυκουρέντζος.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές του Πρωθυπουργού με τους δύο αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος φαίνεται να κρατά άκαμπτη στάση σχετικά με τα εργασιακά, περιμένοντας απο την τρόικα να υποχωρήσει στο εν λόγω ζήτημα.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε όμως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθές το απόγευμα με τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών απο τις ΗΠΑ, θέτοντας εκ νέου το θέμα των εργασιακών με αιχμή το επίδομα γάμου και την καθολικότητα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο να καμφθούν οι εντάσεις της ΔΗΜΑΡ αλλά και  βουλευτών του κόμματος του. Αναμένεται να επιδιώξει επικοινωνία και με τον κ. Σαμαρά.

Εν τω μεταξύ τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στενεύουν απειλιτικά. Την Δευτέρα συνεδριάζει το Euro Working Group στις Βρυξέλλες, το οποίο αναβλήθηκε την Πέμπτη, δίνοντας  χρονικό περιθώριο μερικών ημερών στους κυβερνητικούς εταίρους να καταφέρουν να επιτύχουν συμφωνία.

Μέχρι την επόμενη Τρίτη πρέπει να έχει κατατεθεί και το πακέτο των μέτρων στη Βουλή, ενόψει του έκτακτου Εurogroup της Τετάρτης, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ μέχρι την Κυριακή 11 Νοέμβρη τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί απο τη Βουλή, για δοθεί το πράσινο φως της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δις απο το Eurogroup της 12ης Νοέμβρη.