Στα $106 το πετρέλαιο μετά την κατάληψη του Κιρκούκ

Κόκκινο βαράνε οι τιμές πετρελαίου στις χρηματιστηριακές αγορές και η αμερικανική ποικιλία κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 9 μηνών, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη στο Ιράκ δημιουργώντας φόβους για διαταραχή της διεθνούς προσφοράς μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις από το πολύπαθο Ιράκ, οι αντάρτες κατέλαβαν τον πετρελαϊκό «κόμβο» στην βορινή πόλη του Κιρκούκ και είναι έτοιμοι να επελαύσουν στην Βαγδάτη.

«Μέχρι τώρα η διαμάχη εντοπίζεται στα βόρεια της χώρας, αλλά η αγορά φοβάται ότι μπορεί να επεκταθεί προς τις μεγάλες πετρελαιοπηγές του Νότου, δεδομένου ότι οι τιμές του Brent έχουν ανέβει 2 δολάρια σε ένα 24ωρο,» σχολιάζουν οι αναλυτές.

Το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI στις ΗΠΑ ενισχύεται αυτή την ώρα 1,7% στα 106,16 δολ. ανά βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά που το συμβόλαιο ενισχύεται πάνω από τα $105 από τον Σεπτέμβριο 2013.

Στην Ευρώπη, το συμβόλαιο της ποικιλίας Brent ενισχύεται σχεδόν 2 δολ. στα 111,85 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή έχει κλείσει πάνω από τα $111 μόνο μια φορά στην φετινή χρονιά.

Πάντως αναλυτές σχολιάζουν ότι, αν αυτές οι εξελίξεις συνέβαιναν πριν την «σχιστολιθική επανάσταση» των ΗΠΑ, που έχει προσφέρει πολλά στην ενεργειακή επάρκεια της Αμερικής, «οι τιμές του πετρελαίου θα εκτινάσσονταν αυτή την ώρα 10% με 12%.»

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι φοβερά σοβαρή, αλλά στον πετρελαϊκό κόσμο της επανάστασης του σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου,» η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου αποδεικνύεται ιδιαίτερα συγκρατημένη, τονίζει αναλυτής του Global Hunter Securities.