Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Πενταετές επενδυτικό σχέδιο επεξεργάζεται η Εκκλησία

Η Εκκλησία επεξεργάζεται σχέδιο ώστε τα επόμενα πέντε χρόνια, αν είναι δυνατό, να προσπαθήσει να αποσβέσει τα χρέη της, να προβεί σε επενδύσεις για να κερδίσει το χαμένο εισόδημα λόγω της οικονομικής κατάστασης και να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου για το έτος 2013 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2014.

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, η οικονομική κατάσταση της Εκκλησίας “παρόλο που είναι ζοφερά, είναι καλύτερη από την περσινή“.

Είπε ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να γίνουν περικοπές σε όλους τους τομείς και επίπεδα και η εικόνα είναι πιο θετική, πρόσθεσε όμως ότι τα ελλείμματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν για αρκετά χρόνια ακόμη, “γιατί η Εκκλησία δεν πρόκειται να αποστεί του φιλανθρωπικού της έργου, η Εκκλησία δεν είναι μόνο θρησκευτικός, πνευματικός θεσμός, αλλά και κοινωνικός και φιλανθρωπικός και εθνικός θεσμός”.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Εκκλησία, ασχέτως αν έχει ελλείμματα, “όπου μπορεί να δανειστεί, όπου μπορεί να εκποιήσει κάποια γη δευτερευούσης σημασίας, θα το πράξει”.

“Η Αρχιεπισκοπή είχε μια μείωση μερικών εκατομμυρίων και του χρόνου θα προσπαθήσει να έχει μείωση στους τόκους που δίδει από τα χρέη που έχει, θα προσπαθήσουμε να μειώνουμε κάθε χρόνο κατά δύο εκατομμύρια το χρόνο”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα δώσει εντολή στο ελεγκτικό γραφείο της Αρχιεπισκοπής να ετοιμάσει γραπτώς ανακοίνωση, “να βάλει κάτω τους αριθμούς τους οποίους θα δώσουμε σε όλα τα κανάλια, εφημερίδες που ενδιαφέρονται και αυτό είναι για να μην αλλοιωθούν τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής διαχείρισης των Θρόνων και Σταυροπηγιακών Μονών”.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, η Μητρόπολη Κιτίου δεν έχει ελλείμματα, διότι είναι μια νοικοκυρεμένη Μητρόπολη με μεγάλες ενορίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Μητρόπολη Κωνσταντίας που έχει περιορισμένα έξοδα, καλή διοίκηση και λίγους υπαλλήλους.

“Εκεί που παρατηρούνται μεγάλα ελλείμματα είναι της Αρχιεπισκοπής, που είναι τεράστιο το έργο που επιτελεί, όπως και η Μονή Κύκκου που έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους, τους μείωσε βέβαια το μισθό, απέλυσε και κάποιους αλλά το ποσοστό των υπαλλήλων είναι πολύ μεγάλο”, συνέχισε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μήνυμα έχει πάει σε όλους, “ότι πρέπει να κάνουμε οικονομική περισυλλογή άπαντες”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία “θα δώσει την καλή μαρτυρία της καλής διαχείρισης”.

“Είμεθα ανοικτοί, δεν έχουμε να φοβηθούμε οτιδήποτε και μερικές, δεν θα τις έλεγα παραφωνίες, μερικές φωνές που ακούγονται να δίδομε τη σωστή μαρτυρία του `πόθεν έσχες`, με πολλή αγάπη το ακούσαμε και πρώτος εγώ θα μπορούσα να πω ότι δεν έχω περιουσία, ούτε έχω καταθέσεις σε καμία τράπεζα, έχω κάνει ένα έργο στο χωριό μου από δωρεές από γνωστούς και φίλους και βοήθεια από πάρα πολλούς, και έχω μια κατάσταση στην τράπεζα αρνητική και ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρω να ξοφλήσω τις υποχρεώσεις μου”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε ερώτηση για την εισήγηση του ΑΚΕΛ ότι “ορθή και ολοκληρωμένη ρύθμιση του `πόθεν έσχες` θα πρέπει ενδεχομένως να περιλαμβάνει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου”, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι τόσο το κράτος όσο και η Εκκλησία βαδίζουν παραλλήλως.

“Δεν επεμβαίνουμε μέσα στο κράτος και δεν επεμβαίνει το κράτος στις υποθέσεις τις δικές μας, υπάρχει η λεγόμενη συναλληλία, βαδίζομε ο ένας δίπλα στον άλλο, σε μια σταθερή και δημοκρατική πορεία, άρα δεν έχουμε με το κράτος κάτι να αντιδικήσουμε”, συνέχισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η περιουσία της Εκκλησίας ανήκει στην Εκκλησία και όχι στο κράτος, σημειώνοντας ότι “είχαμε κάποιες διαφορές οικονομικές προηγουμένως για την φορολογία, επί Προεδρίας Χριστόφια, έχει τακτοποιηθεί το όλο θέμα, έχει συμφωνηθεί ,και αν δεν με απατά η μνήμη έχει περάσει από τη Βουλή, άρα δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους”.