Στα χέρια του Μιχάλη Σαρρή τα στοιχεία των ημικρατικών

Στον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή παρέδωσαν στοιχεία που αφορούν την Cyta, ΑΗΚ, ΑΛΚ και ΚΟΤ σήμερα οι Πρόεδροι των ΔΣ των Ημικρατικών αυτών Οργανισμών, σε συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Στάθης Κιττής ανέφερε ότι “κληθήκαμε μαζί με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της Cyta σήμερα για να δώσουμε κάποια στοιχεία ή και για να ενημερωθούμε ακριβώς από τον ίδιο τον Υπουργό για την προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα από πλευράς Τρόικας να εξακριβώσει, όπως είναι προφανές, την αξία των Οργανισμών αυτών”.

Εμείς έχουμε ήδη θέσει ενώπιον της Κυβέρνησης, σημείωσε, όλα τα στοιχεία που αφορούν τον Οργανισμό, τον τρόπο λειτουργίας – που είναι γνωστά σε αυτούς – αλλά δώσαμε και όλα τα δημοσιευμένα οικονομικά δεδομένα και ασφαλώς θα πρέπει να δώσουμε οποιεσδήποτε άλλες εκτιμήσεις μπορούν να εξαχθούν μέσα από τα στοιχεία αυτά του Οργανισμού στα πλαίσια των διεργασιών που γίνονται με την Τρόικα.

Ερωτηθείς αν η Cyta έδωσε στοιχεία και το έτος 2012, ο κ. Κιττής είπε πως “τα στοιχεία για το 2012 βρίσκονται ενώπιον των ελεγκτών μας για να τα ολοκληρώσουν”.

Ομως εκείνο που φαίνεται ότι έγινε και σήμερα, συνέχισε, ήταν να ακούσουμε και από πλευράς στόματος εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών ως ΔΣ την πρόθεση να δώσουμε αυτά τα στοιχεία για να δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη διαπραγμάτευση που κάνει η Κυβέρνηση για το θέμα του Μνημονίου.
Πρόσθεσε εντούτοις, ότι λεπτομέρειες δεν μπορεί να δώσει.

Εκείνο που επιφυλαχθήκαμε εμείς να δώσουμε, είπε, είναι να συνεννοηθούμε και με την Υπηρεσία μας πώς θα βάλουμε σε μια σειρά αυτά τα δεδομένα για να τα παραχωρήσουμε, να βοηθήσουμε το Υπουργείο και τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης να διεξάγουν τις συνομιλίες τους με την Τρόικα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Κληθείς να σχολιάσει αν στην συνάντηση συζητήθηκε και το περιεχόμενο επιστολής της Cyta ότι στοιχεία για τον Οργανισμό δεν μπορούν να δοθούν σε τρίτους εκτός από οδηγίες από την Κυβέρνηση, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι η συνάντηση “κάλυψε κι αυτό το κενό που υπήρχε γιατί εμείς ουσιαστικά δίνουμε στην Κυβέρνηση αυτά τα στοιχεία, δεν έχουμε εντολή αλλά ούτε και εξουσία να διαπραγματευόμαστε απευθείας με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τέτοια ενδεχόμενα, και δεν είναι σωστό”.

Αφού η Κυβέρνηση είναι ιδιοκτήτρια αυτών των Οργανισμών, ο κυπριακός λαός δηλαδή αλλά μέσω της εκάστοτε Κυβέρνησης, διευκρίνισε, είναι φυσικό να δώσουμε σε αυτούς και εκτιμήσεις τι υπολογίζουμε αυτός ο Οργανισμός να μπορεί να αναπτύξει στα επόμενα χρόνια, ποιες αδυναμίες μπορεί να έχει, κάτι τέτοια στοιχεία, τα οποία εμείς θα δώσουμε και πάλι στην Κυβέρνηση μας, για να μπορεί να μιλήσει και παραπέρα γι αυτό το θέμα.

Όπως εξήγησε από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση θα κρίνει τι είναι το κατάλληλο να κάνει.

Κληθείς να σχολιάσει την ανανέωση των γραμματίων για άλλους τρεις μήνες, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι θα το θέσει στην αμέσως επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου που πιθανόν να είναι την Τρίτη.

“Η διαχειριστική επιτροπή θα αποφασίσει και επειδή συμπίπτει να είναι τα ίδια άτομα με τους διοικητικούς συμβούλους, θα το κάνουμε την Τρίτη το πιθανότερο”, σημείωσε.

Είπε επίσης ότι θα ενημερώσει την Δευτέρα τις συντεχνίες, που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους οι οποίοι είναι και οι δικαιούχοι του Ταμείου, όπως και οι συνταξιούχοι μαζί.

Σε άλλη ερώτηση αν τα Ταμεία θα περάσουν στα χέρια του κράτους, σύμφωνα με αυτό που ζητά η τρόικα, ο κ. Κιττής είπε πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

“Δεν μπορεί να περάσουν στα χέρια του κράτους, είναι παράνομο, δεν μπορούν να ζητούν παράνομα πράγματα. ίσως να μην είναι ενημερωμένοι με την νομοθεσία μας”, εξήγησε, προσθέτοντας πως “είναι σαν να παίρνουν τα λεφτά άλλων ασφαλισμένων και τα δίνουν σε άλλους ασφαλισμένους”.