Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με αναγνώριση της ΤΔΒΚ

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητο για την τουρκία, η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ότι δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το όραμά του για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών και εφόσον επιβεβαιωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960 – όπως είπε – μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβησαν από κοινού σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα και αφού προηγήθηκαν δυόμιση ώρες συναντήσεων, η πρώτη κατ’ ιδίαν και η υπόλοιπη μιάμιση ώρα μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Ο Ερντογάν είπε ότι προτεραιότητά τους είναι η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος που θα λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και ευχήθηκε όπως σύντομα ξεκινήσει η οικοδόμηση 1.190 περίπου κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας.

Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ενώ σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο ανέφερε ότι επιθυμία του είναι το Αιγαίο να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι παράδοση ο Τούρκος πρόεδρος να μεταβαίνει στο πρώτο ταξίδι εκτός Τουρκίας μετά την εκλογή του, στο ψευδοκράτος και αυτός τήρησε αυτή την παράδοση, ενώ από τα κατεχόμενα θα μεταβεί κατευθείαν στο Αζερμπαϊτζάν όπου θα έχει κι εκεί συναντήσεις, θα διανυκτερεύσει στο Μπακού και αύριο θα επιστρέψει στην Άγκυρα.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο γιατί με την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό και δει στο ψευδοκράτος, έδωσε το μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι πάντοτε θα στηρίζει «το κράτος των ηρώων» κι επανέλαβε ότι συνεχίζει να πιστεύει στην νέα του πολιτική, το όραμά του όπως το κατέθεσε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, πριν 2 χρόνια, με την στήριξη της Τουρκίας.

Πλέον, συνέχισε, δεν έχει απομείνει λόγος να συζητούν μια ομοσπονδιακή λύση, το δίδυμο Ε/κ – Ελλήνων δεν ήταν ποτέ ειλικρινές για μια λύση στη βάση της ισότητας, αλλά στόχο έχουν να διοικούν το νησί «ως πλειοψηφία έναντι της μειοψηφίας». «Ήθελαν να παρασύρουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση με τον τερματισμό των εγγυήσεων και την απόσυρση του τουρκικού στρατού, ενώ η Τουρκία δεν είναι στην ΕΕ. Αλλά εμείς ξέρουμε πολύ καλά, οι Τ/κ ξέρουν πολύ καλά γιατί σε αυτό το νησί έχουμε υποφέρει πολύ».

Μετά από αυτή την ώρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω, είπε, επειδή έχει προκύψει μια νέα πολιτική, με την υποστήριξή της Τουρκίας. «Το έχουμε πει σε όλο τον κόσμο. Διότι στις συμφωνίες του 1960, υπάρχουν αυτό που λέμε κεκτημένα δικαιώματα των Τ/κ, ότι έχουν τόση κυριαρχία όση και οι Ε/κ. Αυτό το κεκτημένο δικαίωμα αποτελεί τη βάση της νέας μας πολιτικής. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή, αλλά προειδοποιούμε την άλλη πλευρά με εποικοδομητικές προτάσεις στην Κύπρο».

Ισχυρίστηκε εκ νέου ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί στην Κύπρο, που μοιράζονται το ίδιο νησί και μπορεί να υπάρξει συνεργασία στη βάση της ίσης κυριαρχίας».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την πρότασή του, του περασμένου Ιουλίου για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για την έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων και την συνεργασία σε διάφορής τομείς, περιλαμβανομένου και του διαμοιρασμού του νερού που φτάνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

«Ως εκ τούτου, δίνουμε ξανά το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, είμαστε υπέρ της συνεργασίας στη βάση της κυριαρχίας προς όφελος των δύο λαών σε μια σειρά από τομείς».

Ερωτηθείς 2,5 χρόνια μετά την εκλογή του σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα πολιτική του και ποια θα είναι η στάση του στο θέμα των συνομιλιών από δω και πέρα, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στο νέο όραμα, στο οποίο – είπε – μέχρι τώρα «δυστυχώς δεν πήραμε θετική απάντηση από την νότια Κύπρο».

Επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι εκμεταλλεύεται την ένταση στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε έναν οργανισμό όπου η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι και οι δυο μέλη. Οι Ε/κ, συνέχισε, δεν προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί δεν αποδέχονται την κυριαρχία των Τ/κ, που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα του 1960.

Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει ένας παγκόσμιος γίγαντας πίσω μας, η Τουρκική Δημοκρατία, πρόσθεσε. «Η νέα πολιτική, η εθνική πολιτική, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δεν μπορεί παρά να είναι μια διαπραγμάτευση με την αποδοχή της ισότητας. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ επιστροφή ααπό αυτό το σημείο».

Τον Τούρκο Πρόεδρο πλαισίωναν στις συναντήσεις αντιπροσωπειών ο νέος Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αρπασλάν Μπαϊρακτάρ, ο Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίς Ουράλογλου, ο επικεφαλής της επικοινωνίας στην τουρκική Προεδρία, Φαχρετίν Αλτούν, ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας, Χαλούκ Γκιουργκιούν και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Από τ/κ πλευράς ήταν ο Ερσίν Τατάρ, ο «πρωθυπουργός» και όλα τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου», καθώς και ο «πρόεδρος» της «βουλής».

Σε ανάρτηση του ο Τούρκος Πρόεδρος, κ. Ερντογάν αναφέρει ότι «αφού έχω την ευκαιρία να υπηρετήσω την Τουρκία για άλλα 5 χρόνια ως Πρόεδρος, έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Κατά τη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο Ersin Tatar, συζητήσαμε λεπτομερώς όλα τα θέματα της ατζέντας μας.

Η τουρκική πλευρά ανέκαθεν υιοθέτησε μια εποικοδομητική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα στάση στο Κυπριακό.

Οι δίκαιες απαιτήσεις του αρχαίου και ουσιαστικού στοιχείου του νησιού, των Τουρκοκυπρίων, είναι σαφείς και κατηγορηματικές. Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα.

Η επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, είναι απαραίτητη για εμάς.

Εάν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο δρόμος προς αυτό είναι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάστηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων εντός και γύρω από το νησί της Κύπρου βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι.

Η ειρήνη και η ασφάλεια των αδελφών μας στο νησί σημαίνει ειρήνη και ασφάλεια.

Ως μητέρα πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές μας.

Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες επίλυσης, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις συνεισφορές μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».