Στα κατεχόμενα κατέπλευσε το σκάφος με 100 μετανάστες

Στα κατεχόμενα κατέπλευσε το ξύλινο σκάφος με 100 μετανάστες το οποίο εντοπίστηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Κάβο Γκρέκο.

Τελικά απέδωσαν οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας και νύχτας από τη Λιμενική Αστυνομία για αποτροπή του σκάφους με τους μετανάστες να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ξύλινο σκάφος αποχώρησε τελικά από τα κυπριακά ύδατα και κατευθύνθηκε προς την Κώμα του Γιαλού και τελικά κατέπλευσε στη Βουκολίδα.

Πληροφορίες της Λιμενικής Αστυνομίας αναφέρουν  ότι γύρω στις 11 χθες βράδυ το σκάφος με τους μετανάστες κινήθηκε βόρεια, πέρασε τη νοητή γραμμή αντιπαράταξης και στη συνέχεια κινήθηκε περαιτέρω βόρεια προς την Κώμα του Γιαλού.

Μετά τα μεσάνυκτα το σκάφος κινήθηκε ακόμα πιο βόρεια, ενώ οι δύο άκατοι της Λιμενικής Αστυνομίας που βρίσκονταν στην περιοχή επέστρεψαν στη βάση τους και τέθηκαν σε κατάσταση stand by.

Το σκάφος των μεταναστών συνέχισε να παρακολουθείται από τα ραντάρ της Λιμενικής Αστυνομίας και γύρω στις 02.30 σήμερα τα ξημερώματα το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον εντοπισμό της ψαρόβαρκας, ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα της Δημοκρατίας και άρχισε επιχείρηση της Λιμενικής Αστυνομίας και καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος του σκάφους στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Το σκάφος παρέμενε περίπου 13 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, με την επιχείρηση της Λιμενικής Αστυνομίας υπό τον συντονισμό του Διοικητή και των Υποδιοικητών, να διαρκεί για αρκετές ώρες με την εμπλοκή 4 αστυνομικών ακάτων σε μια προσπάθεια αποτροπής των μεταναστών να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δύο από τις τέσσερις ακάτους παρέμειναν στο σημείο και παρακολουθούσαν την κατάσταση, ενώ τα μέλη της Λιμενικής Αστυνομίας εξήγησαν στους μετανάστες μέσω μεταφραστή, ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να τους δεχτεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι μετανάστες αρνήθηκαν να παραλάβουν νερό, τρόφιμα και καύσιμα τα οποία μεταφέρθηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν στη θάλασσα, με στόχο να διευκολυνθούν και να επιστρέψουν πίσω στη χώρα αναχώρησής τους.