Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, με απλοποίηση των διαδικασιών, προσπαθεί με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει , να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένο ότι το 90% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι μικρομεσαίες, γίνεται προσπάθεια για ενίσχυσή τους μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της για το 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της “1ης Ολομέλειας Μεσαίων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”, που φιλοξενεί η Κυπριακή Προεδρία στη Λευκωσία, ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι για την Κύπρο έχουν εγκριθεί δάνεια 100 εκ. ευρώ και συζητείται  ο μηχανισμός για τη διάθεση των χρημάτων αυτών, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για στήριξη των μικρομεσαίων. Στην Κύπρο είπε ο υπουργός αξιοποιούνται στο 100% τα κονδύλια από την  Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσφατα ενισχύθηκαν με 10 εκατ. ευρώ προγράμματα για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα.

Οι εξελίξεις πάντως, δεν είναι θετικές. Υπάρχει ο φόβος «ωρολογιακή βόμβα οριστικής διατάραξης της κοινωνικής συνοχής», που υποσκάπτουν την ευημερία των πολιτών της, καθώς η έλλειψη ρευστότητας είναι τεράστια, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Αντιπρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, ανακοίνωσε ότι έχουν αποφασιστεί ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 5 δις ευρώ προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ώστε να ξαναγυρίσουμε στην πραγματική οικονομία μέσω της στήριξης των μικρομεσαίων.

Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντική την όλη προσπάθεια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και στην Κύπρο και είπε ότι η ΕΤΕπ συμμετέχει ενεργά και στη στήριξη άλλων προγραμμάτων στην Κύπρο, όπως τα αιολικά πάρκα και δραστηριότητες ή επιχειρήσεις που αφορούν τις ΑΠΕ.