Στήριξη Βρετανίας για λύση του Κυπριακού

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιμιαν Ρόντερικ Τοντ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έδωσε διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για στήριξη στην αναζήτηση μιας διευθέτησης. Η επίτευξη λύσης του Κυπριακού είναι πιο σημαντική τώρα παρά ποτέ.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση και επίσης διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην οικονομία, ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις το Μνημόνιο Συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα που απώτερο στόχο έχει την επιστροφή σε ένα δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης και την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ότι για την Κύπρο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πράγματι ένας πολύτιμος συνεργάτης σε διμερές επίπεδο, στην ΕΕ και την Κοινοπολιτεία, ένας εταίρος που έχει αποδείξει την αλληλεγγύη του σε στιγμές ανάγκης, όπως στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Επίσης, αναφέρθηκε στις “άνευ προηγουμένου προκλήσεις και επικείμενες απειλές που βρίσκονται μπροστά μας” στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι “συνεργαζόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσουμε μαζί ασύμμετρες απειλές και ανθρωπιστικές κρίσεις” και ότι “η Κύπρος έχει αποδείξει τη δέσμευση της στις κοινές προσπάθειες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της διάδοσης πυρηνικών όπλων και του παράνομου εμπορίου όπλων και προς καθιέρωση συλλογικής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης”.

Ο κ. Τοντ αναφέρθηκε στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες είναι “μάρτυρες μιας νέας ζωτικότητας στη συνεργασία μας”. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “μπορούμε να εμβαθύνουμε και να εμπλουτίσουμε τη διμερή μας σχέση τόσο πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά όσο και στο θέμα της ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, και σημείωσε ότι “οι δυο χώρες, εργαζόμενες από κοινού αλλά και με τους εταίρους τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, περιλαμβανομένης της περιφερειακής αστάθειας, της τρομοκρατίας, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής κρίσης”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι μια διευθέτηση είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, των γειτονικών της χωρών, της Ευρώπης και της περιοχής, προσθέτοντας ότι η επίτευξη λύσης είναι πιο σημαντική τώρα παρά ποτέ.

Μετά την Κοινή Διακήρυξη του Φεβρουαρίου, υπάρχει μια ευκαιρία μπροστά μας, είπε, και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να τον στηρίξει στην αναζήτηση μιας διευθέτησης.