Σπεύδουν σκάφη στο σημείο που “έπιασαν” το σήμα από τα μαύρα κουτιά του Boeing

Σκάφη εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα για τον εντοπισμό σημάτων βρίσκονται καθ’ οδόν για το σημείο στον Ινδικό Ωκεανό από όπου προέρχονται τα δύο -ανεπιβεβαίωτα μέχρι στιγμής- σήματα που «έπιασε» κινεζικό πλοίο και ίσως προέρχονται από τα εξαφανισμένο Boeing.

Οι αυστραλιανές αρχές χαρακτηρίζουν μεν «σημαντικό και ενθαρρυντικό στοιχείο» το σήμα, αλλά υπογραμμίζουν ότι ακόμη δεν είναι σίγουρο εάν προέρχεται όντως από τα μαύρα κουτιά.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων που συμμετέχουν στη έρευνα, ο αυστραλιανός Άνγκους Χιούστον, επιβεβαίωσε τις αναφορές κινεζικών ΜΜΕ πως το κινεζικό περιπολικό σκάφος Hiaxun 01 «σήμα παλμό» στα 37,5 kHz, στη συχνότητα που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά.

Το σήμα ακούστηκε ξανά το Σάββατο από το ίδιο πλοίο, είπε ο Χιούστον, σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το πρώτο σήμα, για περίοδο 90 δευτερολέπτων. Η Κίνα ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή έχουν θεαθεί και λευκά αντικείμενα.

«Πρόκειται για σημαντικό και ενθαρρυντικό στοιχείο, στην αξιολόγηση του οποίου όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» υπογράμμισε στους δημοσιογράφους ο Χιούστον, επαναλαμβάνοντας πως «δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα σήματα και τα αντικείμενα σχετίζονται με το αεροσκάφος».

Στο σημείο οδεύει το Echo του βρετανικού Ναυτικού και το Ocean Shield του αυστραλινού Ναυτικού. Το αυστραλιανό πλοίο ωστόσο θα ερευνήσει πρώτα άλλο ενδεχόμενο σήμα που εντόπισε, σε διαφορετικό σημείο.