Σοκ και Δέος τα νέα μέτρα για την Ελλάδα

Βαρύ θα είναι το τίμημα που θα καταβάλουν για άλλη μια φορά οι Έλληνες πολίτες. Για να καταβληθεί η δόση των 31,5 δις, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν  σημαντικές περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, κατάργηση δημόσιων φορέων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και επιπρόσθετα φορολογικά βάρη. Ξεχωριστό κεφάλαιο καταλαμβάνουν οι διαρθωτικές αλλαγές που προωθεί.Το τρίτο πακέτο μέτρων  θα αφαιρεί εισοδήματα άνω των 14 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας και θα επιβάλλει στην Ελλάδα απο το 2013 ισοσκελισμένο προυπολογισμό και απο το 2014 έως το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%(3δις ευρώ) για να αποπληρώνει μέρος των τόκων.

Στα νέα σκληρά μέτρα του μνημονίου προβλέπονται σημαντικές περικοπές στις συντάξεις:

-Κατάργηση όλων των δώρων.
 
-Επιβολή νέας εισφοράς από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
 
-Αύξηση εισφορών σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.
 
-Αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων

-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, μέτρο που θα έχει γενική εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις ακόμα και σε αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Δημόσιο:

-Μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Αυγούστου.
 
-Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ, ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.
 
-Κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου.
 
-Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» παντού, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
 
-Μείωση του προσωπικού στα σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία

-Κατάργηση όλων των περιορισμών που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Επιδόματα:
Καθιέρωση «πόθεν έσχες» και αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Άτομα με υψηλά εισοδήματα πχ άνω των 30.000 ευρώ ή κάτοχοι μεγάλης περιουσίας, θα χάνουν το επίδομα.
Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπανδρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες αρχικά θα χάσουν τη μισή σύνταξη.

Διαρθρωτικές αλλαγές:
Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα εστιάζουν βασικά στον εργασιακό τομέα με τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.