ΣΟΚ: Η Μάλτα αναγνώρισε τα Σκόπια σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Σοκ προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση της Μάλτας να αναγνωρίσει τα Σκόπια σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», λίγες ημέρες μάλιστα πριν αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ! Το προσβλητικότερο από όλα ήταν ότι η αναγνώριση έγινε την ώρα που βρίσκονταν στη Βαλέτα για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αιφνιδιάστηκε όταν το πληροφορήθηκε.

Η αναγνώριση έδωσε μια ακόμη ευκαιρία στους Σκοπιανούς να πανηγυρίσουν ανακοινώνοντας ότι  η χώρα τους  σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Μάλτα, μία εξέλιξη που την χαρακτηρίζει εξαιρετικής σημασίας,, επειδή η Μάλτα και η Κύπρος ήταν οι μοναδικές χώρες της ΕΕ με τις οποίες τα Σκόπια δεν είχαν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, 26 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια, «ΜΙΑ»,  η σύναψη αυτή των διπλωματικών σχέσεων με την Μάλτα έγινε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, δηλαδή. με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» .

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ακόμη ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα τους, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), ενώ η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες.