Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα από την κατάρριψη του Μαλαισιανού Boeing

Σημείο καμπής για την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης αποτελεί η συντριβή του μαλαισιανού Boeing.

Το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς και το γεγονός ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν ξένοι πολίτες, αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων και να οδηγήσουν σε διεθνείς πιέσεις για να βρεθεί λύση στην διαμάχη του Κιέβου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ήδη ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επικοινωνία με το Κίεβο και ότι θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστεί το τι συνέβη.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, προσφέροντας τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «τρομερή τραγωδία» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μάθουν εάν στο αεροσκάφος επέβαιναν αμερικανοί πολίτες.

«Οι προσευχές και οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των επιβατών, όποιο μέρος και αν αποκαλούν αυτοί πατρίδα» είπε.

Οι ξένοι ηγέτες δηλώνουν σοκαρισμένοι από τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για κατάρριψη του Boeing και τα σωστικά συνεργεία μετρούν νεκρούς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε το θέμα και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ για τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της Μαλαισίας στο έδαφος της Ουκρανίας, που προκάλεσε πολυάριθμα θύματα» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να μεταφέρει τη βαθύτατη συμπάθεια και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων», προστέθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσέρκιν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους. «Δεν το κάναμε εμείς» είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας βαρόνη Κάθριν Άστον ζήτησε να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και όλα τα μέρη να «μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της τραγικής συντριβής στην ουκρανική επικράτεια της πτήσης των Malaysia Airlines από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και την απώλεια τόσων πολλών ζωών», ανάφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον.

«Οι συνθήκες (της συντριβής του αεροσκάφους) πρέπει να εξακριβωθούν χωρίς καθυστέρηση και η διεθνής έρευνα πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία», προσέθεσε η Άστον.

«Χωρίς να κάνουμε πρόωρες κρίσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή, καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τον παραλογισμό της απώλειας ζωών στην ανατολική Ουκρανία, να απέχουν από κάθε κλιμάκωση και να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η ανακοίνωση.

H κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες» πίσω από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε ανακοίνωσή του η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο απόψε.