Σοκάρουν τα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Ατιμώρητοι οι ένοχοι, καταγγέλλεται στη Βουλή

Ένα στα πέντε παιδιά γίνεται κάποια στιγμή θύμα μιας μορφής σεξουαλικής βίας και το φαινόμενο αυτό προσλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις λόγω των τεράστιων διευκολύνσεων που παρέχει το διαδίκτυο.

Η αλήθεια ειπώθηκε σκληρά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον προεδρεύοντα Σοφοκλή Φυττή. « Η δική μας κοινωνία είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα δεν ήταν έτοιμη να αντικρίσει το πρόβλημα κατάματα και συχνά φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης αποκρύπτονται… ως αποτέλεσμα αυτού, οι ένοχοι μένουν ατιμώρητοι, επαναλαμβάνοντας συχνά το ίδιο έγκλημα, τα θύματα δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα τραύματα και ανάλογα περιστατικά συνεχίζουν να συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες».

Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη δραστηριοποίησης για πρόληψη και ενημέρωση των πολιτών, των γονέων, των δασκάλων και των παιδιών και παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων.

Η εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμβολική ονομασία “One in Five” έχει στόχο «την επικύρωση της σύμβασης από όλα τα κράτη μέλη. Η Κύπρος την έχει υπογράψει από το 2007, αλλά δεν την έχει επικυρώσει.Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης θέσπισε τη Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, τη γνωστή Σύμβαση Lanzarote, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2010.