Σοβαρό πρόβλημα με παράνομους μετανάστες και αιτητές ασύλου

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισροής παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, κυρίως λόγω της γειτνίασης της με χώρες προέλευσης μεταναστών αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Το δημογραφικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο», ο Υπουργός ανέφερε πως για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην πάταξη των κυκλωμάτων παράνομων μεταναστών, στην εφαρμογή της νομοθεσίας για επιβολή παραδειγματικών ποινών και αποτρεπτικών μέτρων σε όσους απασχολούν παράνομα μετανάστες, στην αυστηρή εφαρμογή των διαδικασιών εισόδου φοιτητών από τρίτες χώρες και στην ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών, τόσο στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διμερώς.

“Σε ό,τι αφορά το άσυλο, τονίζω ότι η Κυβέρνηση σέβεται απόλυτα και αναγνωρίζει τα δικαιώματα των αιτούντων και των δικαιούχων, όπως αυτά προσδιορίζονται στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που έχει προσυπογράψει και επικυρώσει καθώς και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”, πρόσθεσε.

Στόχος μας, σημείωσε, είναι η διασφάλιση προστασίας όσων αποδεδειγμένα τη χρειάζονται αλλά, ταυτόχρονα, και η πάταξη του φαινομένου της κατάχρησης του συστήματος ασύλου. Στην προσπάθεια μας αυτή, επικεντρωνόμαστε στην περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και στη δημιουργία επιπρόσθετων κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσω, συνέχισε, ότι στις 12 Ιουλίου 2013 τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος που τροποποιεί τον «Περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμο» και στις 19 Ιουλίου 2013 τέθηκαν σε ισχύ οι τροποποιητικοί Κανονισμοί του «Περί Προσφύγων Νόμου».

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών διαμόρφωσαν το νέο τροποποιημένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αλλαγή του συστήματος παραχώρησης ελάχιστων προδιαγραφών υποδοχής για περιορισμό και εξορθολογισμό των επιδομάτων των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με το τροποποιημένο νομικό πλαίσιο, είπε, η κάλυψη των βασικών αναγκών σε τροφή και ρουχισμό παραχωρείται πλέον σε είδος, με κουπόνια, και όχι με τη μορφή επιδομάτων.

Το επίδομα ενοικίου, ανέφερε, καταβάλλεται πλέον, απευθείας στον ιδιοκτήτη και όχι στον αλλοδαπό ενοικιαστή, για να αποφευχθούν προβλήματα μη καταβολής του ενοικίου, που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν.

Επιπλέον, σημείωσε πως στις 14 Αυγούστου 2013 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορά στη μείωση του επιδόματος που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου.
“Στόχος των εν λόγω τροποποιήσεων ήταν ο ορθολογισμός των κρατικών δαπανών, που αφορούν στην κάλυψη των βασικών αναγκών και η καταπολέμηση των καταχρήσεων που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, τηρώντας παράλληλα τις υποχρεώσεις της Κύπρου που προκύπτουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο”, πρόσθεσε.

Είναι γνωστό, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, ότι μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας, για διάφορους λόγους, μετατράπηκε από παραδοσιακή χώρα προέλευσης μεταναστών σε χώρα προορισμού μεταναστών, νόμιμων και παρανόμων.

Σε ό,τι αφορά, σημείωσε, τη νόμιμη μετανάστευση, είναι κοινά παραδεχτό ότι όταν αυτή γίνεται στη βάση μιας συγκροτημένης πολιτικής μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική και πολιτισμική άνοδο των χωρών υποδοχής.

“Βασική παράμετρος των στόχων μας σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, είναι ο επαναπροσδιορισμός των αναγκών της αγοράς εργασίας για εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, στη βάση επιστημονικής μελέτης. Περαιτέρω, στη βάση συγκεκριμένων μέτρων, στοχεύουμε στην καλύτερη ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία και στην αντιμετώπιση της «γκετοποίησης» γειτονιών, κυρίως στον κεντρικό πυρήνα των πόλεων”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, είπε, είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης – ένα φαινόμενο που εκτός του ότι παραβιάζει τη νομιμότητα, συντελεί στη διατήρηση της εκμετάλλευσης της εργασίας των μεταναστών, συμβάλλει στη συντήρηση κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγούν σε κοινωνική αναστάτωση και επιβαρύνει τις οικονομίες των χωρών παραμονής και διαμονής, δημιουργώντας προβλήματα ανασφάλειας και ξενοφοβίας.

Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Χάσικος, ως ένα μικρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει περιορισμένες δυνατότητες και δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να ανταποκριθεί πλήρως στο χειρισμό των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Είναι γι’ αυτό, που πάγια θέση μας στα ευρωπαϊκά φόρα είναι η ανάγκη για περαιτέρω επίδειξη αλληλεγγύης και κατανομής των ευθυνών που προκύπτουν.

Προσπάθεια μας, συμπλήρωσε, είναι ο συντονισμός με άλλα μεσογειακά κράτη μέλη, ώστε να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατό μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να πείσουμε για την ανάγκη εφαρμογής πρακτικών μέτρων αλληλεγγύης.